Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

7 nejlepších lokalit pro potápění na Kubě: tady stojí za to jít ke dnu!

Přidáno: 30.11.2016 | Autor: Petra Malá

7 nejlepších lokalit pro potápění na Kubě: tady stojí za to jít ke dnu!

Strávit dovolenou na některé z nádherných kubánských pláží, to je sen nejednoho Evropana. Pokud ale nechcete jen relaxovat na vyhřátém písku a ochutnávat místní rum, půjčte si vybavení a potápějte se. Kuba skýtá nádherné lokality!

Nezáleží na tom, zda máte potápěčské začátky za sebou, nebo jestli půjde na Kubě o vaši premiéru. Důležité je, že se vám to jistě zalíbí. Kuba má totiž v rukávu několik es v podobě překrásných potápěčských lokalit. Tady je sedm nejlepších.

Cayo Largo

Malý ostrov ležící asi 200 km jihovýchodně od metropole Havany je součástí souostroví Canarreos a dříve býval strategickou základnou pirátů. Dnes je cílem všech, kteří se chtějí ponořit do vln krásné zelenomodré vody Karibiku a spatřit to, co u nás vidět nelze.

Ostrov samotný najdeme na kraji pevninského šelfu, dno se tu razantně mění v sráz klesající dolů ke Kajmanskému příkopu. Jen po několika minutách jízdy na člunu od jižního pobřeží se dostanete k vyhledávaným lokalitám, jež nabízejí korálové hřbety, tunely a další úžasné hříčky přírody.

Maria la Gorda

Další potápěčskou lahůdkou je Maria la Gorda, zátoka na samotném západě Kuby. I zde údajně sídlili piráti, o něž se starala jejich milenka při těle (Maria = jméno milenky, la gorda = tlustá). Tato lokalita je velmi zachovalá a spatřit zde můžete korálové porosty, houby, rejnoky, sasanky, medúzy, barakudy, někdy i velrybí žraloky. Proplétat se tu můžete jeskyněmi a průrvami, obdivovat podmořská skaliska. Terén je tu skutečně rozmanitý.

Playa Santa Lucia

Zátok nabízející pohled na žraloky bělavé a několik vraků pod vodou se vám bude určitě líbit. Jde o vskutku adrenalinovou záležitost, které na vážnosti přidává i to, že se tu potápíte v rušné plavební dráze. Ponory s bullsharky, žraloky bělavými, jsou nezapomenutelné, a pokud milujete vzrušení pod vodou, nenechte si je ujít.

Zátoka sviní

Desítky kilometrů zatopených cenotových jeskyní v této lokalitě vás naprosto ohromí. Útvary vznikly erozní činností, často docházelo k propadu „stropů“, takže vznikala (a dodnes je můžeme obdivovat) jakási vstupní jezírka. O zmapování lokality se v 80. letech zasloužili mimo jiné čeští speolopotápěči. Potápěči, kteří se sem ponoří, ale musí být zkušení. Pro začátečníky nejsou místa například s názvem Schody do pekla určena.

Isla de la Juventud

Ostrov mládeže leží asi 50 km jihovýchodně od břehů Kuby. U jeho jihozápadního výběžku se nachází mořský národní park Punta Francés s pestrou populací korálů a hub, k vidění jsou i pěkné jeskyně a tunely, želvy, rejnoci a barakudy. Na Ostrov mládeže se dostanete pohodlně letecky a pak už nezbývá než si to tu pořádně užít.

Santiago de Cuba

Asi 100 km západně od Santiaga de Cuba se nachází slavný vrak lodi Cristobal Colón, k němuž se potápěči rádi vydávají. Je tu totiž už od konce 19. století. Leží v hloubce 7-37 m a údajně jde o jeden z nejobdivuhodnějších vraků v karibských vodách.

Jardines de la Reina

Tento 130 km dlouhý řetězec korálových a mangrovových ostrovů je naprostou kubánskou špičkou. Ostrovů je více než šest stovek a tvoří nejrozsáhlejší mořskou rezervaci v Karibském moři. Tato krása se rozprostírá na 2 170 km2 a vždy je tu co obdivovat.

 

Perfektní je i to, že se zde můžete ubytovat na lodi nebo v plovoucím hotelu. Jinak je souostroví neobydlené, takže nečekejte žádné luxusní vymoženosti. Ale ta příroda! Směle tu můžete pozorovat žraloky, mořské orly a další úžasná zvířata. 

Komentáře