Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Pullman **, Varadero
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Dos Mares **, Varadero

Guantánamo: Kontroverzní kousek Spojených států na území Kuby

Přidáno: 21.01.2014 | Autor: Redakce

Guantánamo: Kontroverzní kousek Spojených států na území Kuby
Jde o kousek Spojených států na Kubě. O pořádně kontroverzní kousek Států na Kubě. Guantánamo totiž není jen město na jihovýchodě Kuby, případně zátoka v Karibiku, ale také vojenská základna Spojených států, kde zadržují i ty, kteří jsou podezřelí z terorismu.
 
Město Guantánamo leží na jihovýchodě Kuby a má zhruba 280 tisíc obyvatel. V okolí jsou četné plantáže s cukrovou třtinou a s dalšími tropickými plodinami. Nebýt nechvalně proslulé věznice, která patří Spojeným státům, my ve střední Evropě bychom pravděpodobně neměli potuchy o tom, že tohle město vůbec existuje.

Smlouva na dobu neurčitou

Vojenská základna leží asi 15 kilometrů od města a pozor – její historie se datuje až do roku 1898, kdy vznikla. Od roku 1903 je pak považována za území Spojených států. Původní smlouva mluvila o časově neomezeném pronájmu. Po úpravách ve třicátých letech pak smlouva říká, že smlouva je platná do doby, „Dokud Spojené státy americké neopustí uvedenou námořní základnu Guantánamo.“
 
Ve smlouvě je pak dále specifikováno, že Spojené státy za pronájem každý rok odvedou poplatek v určité výši. Nicméně od roku 1959, kdy došlo na Kubě k převratu, si kubánští představitelé šeky odmítají přebírat. Proč? Protože základnu považují za porušení své suverenity a celistvosti svého území.

Věznice pro podezřelé z terorismu

Základna Guantánamo je v centru dění od roku 2002, kdy tu tehdejší prezident Bush nechal zřídit zadržovací tábory pro osoby podezřelé z terorismu. Umístěni sem byli ti, kterým Spojené státy nechtěly poskytnout právní prostředky amerického soudnictví, všichni ti, kteří podle Spojených států nemají práva válečných zajatců. 
 
Do roku 2008, kdy bylo toto kontroverzní tvrzení zamítnuto a vyvráceno, tak na Guantánamu probíhaly kruté výslechy osob podezřelých z terorismu, které podle tvrzení mezinárodních organizací velmi často překračovaly hranice mučení. I proto v roce 2009 prezident Obama nařídil do roka kontroverzní věznici na základně uzavřít. Ale… k tomu ani po několika letech stále nedošlo.

Téměř třicet kilometrů plotu

Mimochodem, celá základna (i s mořským pobřežím a bažinami) zabírá plochu zhruba 120 kilometrů čtverečních, samotná pevninská část má rozlohu 50 kilometrů čtverečních a je oplocena dvacet osm kilometrů dlouhým plotem. Žije tu zhruba 7000 osob.
 
Mimochodem, protože je základna americkým územím, byla velmi často cílem Kubánců, kteří se sem pokoušeli proniknout a emigrovat tak z Kuby. I proto jsou dnes její hranice ze strany Kubánců pečlivě hlídané. 
 
A na závěr ještě jedna zajímavost – právě na Guantánamu je jediný fast food patřící pod řetězec McDonald´s na Kubě – leží přímo na území základny a slouží místním vojákům.

Komentáře