Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Guardalavaca – letovisko, které chtějí úřady přejmenovat

Přidáno: 03.10.2013 | Autor: Redakce

Guardalavaca – letovisko, které chtějí úřady přejmenovat
Guardalavaca je kubánské letovisko, které má nepříliš sexy název. Dost pravděpodobně totiž vychází z pokřiku „Hlídejte krávy!“ Místní úřady dokonce uvažují o tom, že by ho změnily – prý odrazuje turisty. 
 
Guardalavaca leží v kubánské provincii Holguín a je pravda, že sem zatím příliš turistů nejezdí. A to hlavně turistů z Evropy, těch je tady opravdu minimum. Na plážích je převaha Kanaďanů a Američanů, na obyvatele Starého kontinentu natrefíte jen výjimečně.

Evropané letovisko Guardalavaca neznají

A nutno říci, že Evropané ignorací a neznalostí Guardalavacy o hodně přicházejí. Písek tu má barvu a konzistenci moučkového cukru – je neuvěřitelně jemný, prachový s minimem hrubších částeček. Moře je dokonale čisté, průzračné a nad tím vším se sklánějí palmy – vypadá to jako kýč vytržený z katalogu.
 
První hotel v letovisku Guardalavaca vznikl v 70. letech 20. století a otevíral ho sám velký Fidel Castro – který právě v této oblasti kdysi vyrůstal. Dnes je tady hotelů více, i tak ale jejich počet není nijak závratný. Je tu spíše klid, méně lidí, pohoda. 

Vydejte se na trhy!

Samotná vesnice pak leží kousek dál od pobřeží a určitě v ní navštivte alespoň veliký trh se suvenýry – od doutníků, přes rumy až po trička s Che Guevarou. Platí tady, že se rozhodně vyplatí smlouvat, a bát se nemusíte toho, že by byli obchodníci příliš vlezlí. Jsou naopak moc milí a příjemní.
 
Jinak ve vesničce není k vidění příliš dalších věcí – většina aktivit se totiž odehrává buď na pláži, nebo v zázemí samotných hotelů. Na pláži funguje několik barů, restaurací (nevalné kvality), půjčovny sportovních potřeba stánky se suvenýry. Čas od času se v některém z barů uskuteční diskotéka, více to ale večer žije přímo v hotelech. 
 
A jak je to s tím pokřikem „Hlídejte krávy!“? Traduje se, že název vesničky vznikl podle pokřiku „Guarda la vaca!“, který vesničané používali pokaždé, když se na obzoru objevily pirátské plachty. Piráti prý často připlouvali k pobřeží a kradli dobytek, místní tedy zavedli systém hlídání a varovali se navzájem právě tímto pokřikem. Pokud se ozval, dobytek byl zahnán do dostatečné vzdálenosti od pobřeží.

Komentáře