Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Pullman **, Varadero
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Dos Mares **, Varadero

Kdo byl Che Guevara? Bojovník revoluce, fanatik nebo nevinný snílek?

Přidáno: 10.06.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Kdo byl Che Guevara? Bojovník revoluce, fanatik nebo nevinný snílek?

Ernesto Che Guevara by letos oslavil 91. narozeniny. Nebýt toho, že byl více než před padesáti lety zastřelen v bolívijských horách. Vykreslit jeho přesný portrét není ani trochu jednoduché.

Ve vzpomínkách pamětníků převažují buď jeho velcí obdivovatelé, nebo vyhranění odpůrci. Určitým středobodem jsou pak historici, kteří pátrají po tom, jaký Che Guevara doopravdy byl.

Chudoba ho donutila konat

Ernesto Che Guevara přišel na svět v roce 1928 v argentinském Rosariu do středostavovské rodiny. Jeho otec působil jako architekt, matku sám Che Guevara popisoval jako „socialistickou antiklerikální feministku“. V mládí četl Marxe, Engelse a Sartra. V roce 1953, kdy dokončil studia medicíny, měl za sebou cestu na kole po argentinském venkově, kde poznal skutečnou bídu a chudobu. Právě ta ho donutila více se zajímat o propastné sociální rozdíly mezi městy a venkovem, mezi bohatými a chudými, mezi domorodci a bohatými přistěhovalci.

Mohlo by vás zajímat: Santiago de Cuba, to je historické jádro i černá Madonna 

Zlomový rok 1955

Pro jeho další vývoj a postup bylo důležité červencové setkání v Mexiku, kde poznal mladého kubánského právníka Fidela Castra, který tam v exilu připravoval invazi na Kubu a svržení tamního režimu prezidenta Fulgencia Batisty. Che Guevara Fidela obdivoval, svým intelektem ho ale pravděpodobně převyšoval. Když se později vydali na Kubu, kde dva roky vedli partyzánskou válku, trávili dlouhé večery rozpravami o základech marxismu.

Prokurátor, který rozhodoval o smrti a životě

V roce 1959 Fidelovi partyzáni vtrhli vítězně do Havany a Guevara dostal za úkol velení pevnosti La Cabaña, kde byli vězněni představitelé svrženého Batistova režimu. Tehdy mu byla přidělena funkce prokurátora, ve skutečnosti to ale znamenalo, že rozhodoval o životě a smrti stovek lidí. Některé odhady tvrdí, že Guevara popravil na dvě stovky lidí, jiné hovoří o dvou tisících. Nebyl to samozřejmě nikdo jiný, ale on, který v roce 1961 pro Kubu zorganizoval první „tábor nápravných prací“.

Mladý, krásný a mrtvý prezident

V roce 1959 se Guevara stal prezidentem kubánské Národní banky. Měna ovšem devalvovala a průmyslová výroba se citelně propadala. Nezachránily ji ani „dobrovolné pracovní neděle“, kterých se sám Guevara aktivně zúčastňoval. Nějakou dobu žil v Čechách pod jiným jménem, poté se vydal do bolivijských hor, kde se také pokoušel „zažehnout“ revoluci. Paradoxně se k němu tehdy nepřidali bolívijští komunisté, ani tamní chudí zemědělci. Vysílená partyzánská skupina padla 8. října 1967 do zajetí a o den později byl Guevara popraven na příkaz bolivijského prezidenta Reného Barrientose. Jeho připomínkou jsou dodnes památníky, sochy a podobizny rozeseté po celé Kubě. Příkladem budiž třeba pomník na náměstí revoluce a historického centra města Santa Clara.

Komentáře