Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Když má ještě pořád navrch panenská příroda – Cayo Santa Maria

Přidáno: 12.11.2013 | Autor: Redakce

Když má ještě pořád navrch panenská příroda – Cayo Santa Maria
Dlouho byl ostrov Cayo Santa Maria pro turisty neznámý. Vždyť první hotelový komplex tu otevřel až na Vánoce v roce 2001. Od té doby jich tu vzniklo ještě několik, velmi často opravdu luxusních pětihvězdičkových, ostrov Cayo Santa Maria si ale dál zachovává atmosféru panenského ráje, kde je přímo božský klid. 
 
Třináct kilometrů pláží s prachovým bílým pískem – to je největší bohatství, které ostrov Cayo Santa Maria má. Všechny leží na severním, nebo severozápadním pobřeží, kde se soustředí i většina turistického zázemí. Jih pak patří přírodě – porosty mangrove jsou tu neprostupné a voda kalná.
 
Sever ostrova je ale pravý opak – palmy se sklánějí nad plážemi jako z katalogu a moře je tu průzračné. Jedinou kaňkou na kráse může být, že ve vodě se tu a tam objeví korál, proto je lepší do kufru přibalit i boty do vody.

Perfektní zázemí pro vodní sporty

Ostrov Cayo Santa Maria má na délku 16 kilometrů, šířka se pohybuje ale okolo pouhých dvou kilometrů. Cayo Santa Maria je tedy spíš taková „nudle“, na které není příliš míst, kam vyrazit na výlet. Na druhou stranu ale poskytuje perfektní zázemí pro spoustu nemotorizovaných vodních sportů – od windsurfingu, před kajaky až po stále oblíbenější kitesurfing. 
 
V budoucnosti je navíc v plánu stavba golfového hřiště a pak také velkého vodního parku. A aktuálně v těsné blízkosti ostrova Cayo Santa Maria funguje veliké delfinárium – prý to vůbec největší v celé Latinské Americe. Delfíni se tady prohánějí v několika ohromných nádržích a pro turisty je tu připraveno vystoupení i možnost si s nimi zaplavat.

Součást Královských zahrad

Cayo Santa Maria je součástí souostroví Jardines del Rey, česky označovaného jako Královské zahrady. Velkou část ostrovů z tohoto souostroví pak s pevninou spojuje násep, který nechala kubánská vláda vybudovat v roce 1989 – tehdy bohužel bez ohledu na životní prostředí. Dostanete se po něm ale i na sousední ostrov Cayo Ensenachos, na kterém leží jeden z nejluxusnějších resortů na Kubě… a k tomu navíc dvě nádherné pláže.
 
Po náspu se také dostanete do městeček a vesnic na pobřeží hlavního ostrova Kuby. Mimochodem, právě v těch bydlí většina zaměstnanců hotelových resortů, které na ostrově Cayo Santa Maria jsou. A pokud chcete nasát autentickou atmosféru Kuby, pak se sem vydejte na výlet. A určitě ochutnejte i jídlo v některé z místních restaurací – je úplně jiné než v hotelu, rozhodně ale stejně dobré.

Komentáře