Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Pullman **, Varadero
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Dos Mares **, Varadero

Která místa v Havaně nesmíte vynechat? Třeba promenádu Svobody!

Přidáno: 20.05.2014 | Autor: Redakce

Která místa v Havaně nesmíte vynechat? Třeba promenádu Svobody!

Havana – to jsou stará a ohromná americká auta, bary, ze kterých je cítit tabák z místních doutníků, noční podniky, kde se tančí salsa… a pak také památky a místa, která rozhodně nesmíte vynechat. Vybrali jsme pro vás tři, která možná nepatří do toho hlavního výčtu v turistických průvodcích, ale o to spíš byste je měli navštívit.

Malecón – promenáda Svobody

Říká se, že Malecón je orientovaný směrem ke svobodným americkým břehům – odtud pochází tedy jedna z jeho přezdívek, promenáda Svobody. Obyvatelé Havany o něm ale hovoří i jako o místě, kde se potkává celý svět.
 
A to hlavně večer, kdy se tu míjejí zahraniční turisté, pouliční prodavači a umělci, místní omladina, prostitutky, zamilované dvojice… Malecón nabízí autentickou atmosféru té pravé Kuby, nikoli sterilní prostředí běžných turistických taháků.
 
Mimochodem, tahle pobřežní promenáda začala vznikat už na počátku 20. století a v 50. letech pak byla dobudována do současné délky, která je zhruba osm kilometrů. A až budete Malecón hledat na mapě, pak vězte, že ho tam najdete pod názvem Avenida de Macio.

La Bodeguita del Medio – bohémská hospůdka

Pablo Neruda, Gabriel García Marquez, Marlene Dietrichová, Ernest Hemingway… výčet osobností, které chodily posedět do tohoto podniku je opravdu úctyhodný. La Bodeguita vznikla v roce 1942, od roku 1950 pak nese stávající jméno. 

Těžko říct, proč si ji umělecké bohéma tak zamilovala, nicméně za jejím odkazem teď přicházejí tisíce a tisíce turistů. Pokud se sem tedy vypravíte na drink, chce to pevné nervy. 
 
Mimochodem, značka dnes funguje jako frančíza, takže do La Bodeguity můžete vyrazit třeba i v Praze. Jen to z tohohle podniku nedaleko metra Staroměstská budeme mít podstatně dál na pěkné pláže, než z původní kubánské hospůdky.

Kapitol – kopie Spojených států?

El Capitolio byl do roku 1959 sídlem kubánské vlády, po revoluci se ale stal sídlem kubánské akademie věd. A pokud budete mít neodbytný pocit, že vám tahle stavba připomíná nějakou budovu, pak vězte, že jeho podoba byla silně inspirovaná washingtonským Kapitolem. Nicméně jenom podoba vnější, uvnitř už to vypadá úplně jinak.
 
Havanský Kapitol byl dostavěný v roce 1929 a do 50. let byl dokonce nejvyšší budovou v celém městě. Uvnitř je pak ukrytá třetí největší krytá socha planety – jmenuje se socha Republiky, na výšku měří patnáct metrů a je pokryta 22karátovým zlatem.

Česká stopa

Kromě těchto tří památek pak můžete vyrazit i na náměstí Plaza Lidice. Po české vesnici, která padla za oběť německému teroru, bylo jedno z havanských náměstí pojmenováno přesně rok po tragédii – 10. června 1943.
 
Mimoto, víte, že major Zeman řešil případy i v údolí Viňales?  

Komentáře