Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
28 475,-

Kuba ve sklence: Mojito má původ právě na Kubě

Přidáno: 28.04.2014 | Autor: Redakce

Kuba ve sklence: Mojito má původ právě na Kubě

Kde přesně mojito vzniklo, nevíme, ale předpokládá se, že jeho kolébkou je skutečně Kuba, respektive vody v její blízkosti, kterými se v 16. století plavily španělské i jiné posádky. Říká se, že poprvé se nápoj podobný dnešnímu mojitu objevil na konci 16. století.
Popíjeli ho námořníci na lodích – citrusy a alkohol prý byly prevencí před kurdějemi – a na počest Francise Drakea mu říkali El Draque.

K dnešnímu mojitu měl tento nápoj ale ještě pořád velmi daleko – alkoholovým základem totiž nebyl dnes používaný lahodný bílý rum, ale velmi silná pálenka, která k dnešnímu rumu měla pořádně daleko.

Nápoj chudých

V 19. století pak byl nápoj podobný mojitu ve velkém popíjený otroky na plantážích – říkalo se mu nápoj chudých a nabízelo osvěžní v horkých a dusných dnech. A možná právě v této době vznikl dnešní název mojita – „mojo“ je totiž jednak označení pro pálivou omáčku, zároveň ale tento výraz označuje i v některých afrických jazycích slovo „kouzlo“. Dnes se pak tento název ale nejčastěji překládá jako „Něco trochu mokrého“.

To skutečné a dnes známé mojito se potom na Kubě objevilo na počátku 20. století. První oficiální recept se pak objevil v roce 1931 v příručce pro barmany. A od té doby jeho popularita celosvětově stále roste.

Rum, limety, cukr, máta

Základem mojita je obvykle kvalitní bílý rum. Další ingrediencí je máta – ideálně pokud jde o mátu peprnou, nebo o mátu odrůdy Yerba Buena, která roste přímo na Kubě. Třetí nezbytnou přísadou je hnědý třtinový cukr, případně cukrový sirup, který vzniká svařením cukru a vody v poměru 1 ku 1. Zapomenout nesmíme ani na limetkovou šťávu, sodovku a ledovou tříšť.

Rum - na Kubě to je úplně jiná úroveň. Není totiž rum jako rum

Prvním krokem pro vznik perfektního mojita je smísení cukru, limetkové šťávy a mátových lístků na dně vysoké sklenice. Pak byste tuto směs měli lehce pomačkat – ideálně pokud se vám podaří mátové lístky pomuchlat tak, abyste je nepotrhali, ale aby se z nich uvolnilo aroma. Pak vše zasypete ledem, prolijete rumem a na závěr dolijete sodovku a promícháte. 

Miloval ho Hemingway

Mojito bylo oblíbeným nápojem slavného literáta Ernesta Hemingwaye, který ho popíjel v baru La Bodeguita del Medio. Vlastně právě tohle mojito tento bar tak proslavilo – přitom ho paradoxně podnik stojící v centru Havany ani neměl na nápojovém lístku.

A vědět byste rozhodně měli i to, že správně se mojito nevyslovuje s „CH“, tedy „mochito“, ale říkat byste měli „mohito“. 

Zdroj fotky: BruceW., Wikipedia Commons

Komentáře