Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Legendární doutníky Cohiba: Poklad, který se vyráběl jen pro Fidela Castra

Přidáno: 22.05.2015 | Autor: Redakce

Legendární doutníky Cohiba: Poklad, který se vyráběl jen pro Fidela Castra
Jsou vyrobené z toho nejlepšího tabáku a právem patří mezi nejlepší značky doutníků na světě. Možná jsou i vůbec nejlepší. Doutníky Cohiba byly dlouhá léta vyráběné jen pro pár vyvolených. A dnes existují dokonce ve dvou variantách – americké a kubánské.
Značka Cohiba spatřila světlo světa v roce 1966 – nicméně dalších 16 let byla určená výhradně pro Fidela Castra a nejvyšší představitele Komunistické strany. Až v roce 1982 režim umožnil, aby si krabici s luxusními doutníky koupili i další lidé… ale chudoba na Kubě byla a stále je tak velká a cena doutníků vysoká, že jsou dodnes luxusním zbožím, na které dosáhne jen špička prominentů.

Doutníky, kterými se Fidel rád chlubil

Kromě původní a klasické „kubánské“ Cohiby, kterou se Fidel Castro tak rád chlubil i zahraničním návštěvám a kterou vyrábí kubánský státní podnik, dnes existuje i Cohiba druhá, americká, která vzniká od roku 1978 v Dominikáně a pod patronací americké společnosti pro americký trh.

Víte, že jedna z nejstarších továren na doutníky na Kubě byla založena už v roce 1845?  

Na původní kubánskou Cohibu ve Státech nenarazíte, prodávat se nesmí. A milovníci doutníků musejí být právem skleslí. Původní kubánská Cohiba se totiž balí z toho nejlepšího tabáku, který na Kubě roste. 

Pole, o kterých téměř nikdo neví, kde leží

Na výrobu doutníků Cohiba, které vznikají na Kubě, se údajně používají tabákové listy jen z polí o rozloze 700 akrů. Ví se, že tato políčka leží v oblasti Vuelta Abajo, vše ostatní ale Kubánci přísně tají. Přesnou polohu unikátních polí, kterým se dostává té nejlepší péče, zná jen několik zasvěcených.
Listy pak podstupují speciální fermentaci ve speciálně vybraných dřevěných sudech a pak je neméně pečlivě balí na svých stehnech ženy v bývalém zámečku El Laguito na okraji Havany. 
Výsledkem toho všeho je velmi jemná chuť, kterou znalci a milovníci doutníků označují za příjemně plnou. A co vy? Neplánujete vyrazit na Kubu a vychutnat si pravou kubánskou Cohibu? 

Komentáře