Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
28 475,-

Nejlepší doutníky na světě

Přidáno: 23.02.2009 | Autor: Esotravel

Nejlepší doutníky na světě

Před uvalením amerického obchodního embarga na Kubu měl prezident Kennedy, jak hlásili zpravodajové, kolem sebe na pomoc dodávku svých oblíbených doutníků. Nyní, kdy se doutníky opět dostávají do módy, téměř každý opět ví, že kubánské puros jsou ty nejlepší na světě.

 

Jak se vyrábí doutníky

Továrny vyrábějí více než 350 milionů doutníků ročně, z toho 100 milionů jde na vývoz. Před revolucí existovalo více než 1 000 kubánských značek doutníků, dnes je jich jen asi 36. Můžete navštívit několik továren, kde vás ohromí silná vůně. Torcedores (dělníci, kteří doutníky rolují) balí listy horší kvality do vnitř listů lepší kvality s neuvěřitelnou zručností.

havana-partagas

Pytle tabákového listí jsou roztříděny do svazků, doutníky projdou testy kontroly kvality a nakonec jsou na ně nalepeny ony slavné štítky. Ručně vyráběné doutníky se liší délkou – od Demi Tasse, který má okolo 11,5 cm, až po Gran Colona s délkou 23,5 cm. Pravidlem je, že delší doutníky jsou lepší kvality a tmavší doutníky bývají nasládlejší.

 

Jak rozeznávat doutníky?

cuban-cigar-box

Doma uchovávejte doutníky pokud možno vlhké (např. v igelitovém sáčku spolu s mokrou houbou). Koupit si krabici kvalitních doutníků však není tak jednoduché. Určitě se setkáte s tím, že vás na ulici někdo osloví s nabídkou: „Nechcete doutník, příteli?“ A namluví vám, že např. jejich sestra (nebo matka, sestřenice…) pracuje v to várně a že ty doutníky jsou kradené.


Můžou být prvotřídní, ale mohou to být také padělky horší kvality. Nekupujte je, dokud si je neověříte. Řádně vypadající krabice nejsou zárukou pravosti, všechno se dá zfalšovat, i když oficiální krabice s doutníky mají holografické razítko!

Identifikace padělků

vyroba-doutniku.jpg

Podívejte se do krabice, vyjměte jeden doutník, ověřte si, jakou má vůni a zda má rovnoměrnou barvu. Doutníky by měly být lehce pružné. Padělky jsou na celnicích často zabavovány. V oficiálních obchodech si vždycky nechte vystavit dvě kopie potvrzení o nákupu – jednu si ponecháte a druhou se prokážete na celnici, když odjíždíte ze země. Doutníky si ponechejte v příručním zavazadle, aby je bylo možné zkontrolovat. Bez oficiálního povolení můžete mít u sebe jen 23 doutníků.


 

Komentáře