Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
28 475,-

Není rum jako rum. Ten nejlepší je z Kuby

Přidáno: 18.04.2013 | Autor: Redakce

Není rum jako rum. Ten nejlepší je z Kuby
Zapomeňte na takzvaný tuzemák, ten by vám pravověrný Kubánec otloukl o hlavu. Rumy na Kubě, to je totiž úplně jiná liga. A pokud je pořídíte opravdu tam, pak vězte, že půjde o perfektní suvenýr za celkem příjemnou cenu. 
Nedá se přesně říci, kde přesně leží kolébka rumu. Víme jen to, že se nápoj podobný dnešnímu rumu objevil poprvé v 16. století v karibské oblasti a že ho ve velkém popíjeli hlavně námořníci, včetně pirátů. Rozhodně si pod tehdejším rumem ale nepředstavujte nápoj, který pijeme dnes. Tehdejší rum byl totiž mnohem silnější a neuvěřitelně hořký. 
Není divu, že si ho i tak tvrdí muži, jakou byli tehdejší námořníci, „dolaďovali“ pomocí cukru, máty nebo citronu. A pozor – právě tento mix se stal základem kubánského mojita.

Vydejte se do muzea a ochutnávejte

Dnes je nejznámější a nejoblíbenější právě kubánský rum. Podobně jako kubánské doutníky má i kubánský rum ve světě velmi dobré jméno. A pokud na Kubu vyrazíte, pak určitě nevynechejte návštěvu minimálně jednoho ze dvou muzeí rumu, které tu jsou. To menší leží v městě Santiago de Kuba, což je místo, kde se kdysi začínalo s výrobou slavného rumu Bacardi, to větší pak přímo v hlavním městě Havaně. V obou ale při prohlídce dostanete ochutnat.
Kubánský rum, tak jak ho známe dnes, se poprvé objevil zhruba před sto padesáti lety. Dnes se na Kubě vyrábějí desítky rumů, nicméně ten nejslavnější a prý i nejlepší – totiž rum Bacardi – už vzniká a zraje jinde.      

Bacardi = kvalita, ale už ne kubánská

Facundo Bacardi, zakladatel slavné značky rumů, přitom ani nebyl kubánským rodákem. Narodil se totiž v Katalánsku a na Kubu přišel ještě jako malý chlapec. Původně bylo jeho obživou obchodování s vínem, časem ho ale zlákaly experimenty z pálené melasy. Jako první se pokusil o filtraci skrze dřevěné uhlí a byl také prvním, kdo nechal výsledný produkt několik měsíců i let zrát v dřevěných sudech. Jen díky němu a díky jeho synovi, který v otcově práci pokračoval, je Bacardi rum takový, jaký ho známe.
Palírna Bacardi, která dodnes stojí v Santiagu, už ale rodině Bacardi nepatří. Po převratu ji totiž znárodnil Fidel Castro. Bacardi rum se tak vyrábí na jiných ostrovech v Karibiku.

Rumy nakupujte zásadně v kamenném obchodě!

Z Kuby se ale můžete přivést neméně známý rum Havana Club. Ten se pálí, jak už název napovídá v hlavním městě a patří prý k nejchutnějším. Rozhodně ho ale nenakupujte od obchodníků přímo na ulici – pro nákup rumu totiž platí podobná pravidla jako pro nákup doutníků – raději investujte trochu více a nakupte v kamenném obchodě. A i tam vás bude kvalitní rum stát zlomek ceny co v Česku. 

Komentáře