Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Por Cuba Libre! Aneb příběh slavného kubánského koktejlu!

Přidáno: 09.06.2014 | Autor: Redakce

Por Cuba Libre! Aneb příběh slavného kubánského koktejlu!
Dnes se pije po celém světě, nicméně jeho název jasně odkazuje na to, že pochází z Kuby. Rumový koktejl Cuba Libre je s tímhle ostrovem spojený stejně pevně jako Fidel Castro a nádherné pláže. Co na tom, že jeho původ není úplně jasný… 
 
„Por Cuba Libre!“ – „Za svobodnou Kubu!“ Právě to prý vykřikl při přípitku voják Fausto Rodriguez v baru plném amerických vojáků a pozvedl sklenku, ve které měl namíchaný místní výborný rum a americkou coca-colu. 

Když se smísí „Amerika“ s Kubou

Symbolické spojení, chtělo by se říci. Spojení, které jasně vypovídá o tom, že američtí vojáci přišli na samém konci 19. století na pomoc Kubě, která se chtěla oprostit od španělské nadvlády. A úspěch se pak stylově zapíjel právě kombinací dvou typických nápojů – kubánského rumu a americké coly.
 
Jenže, právě v tom je jádro sporu. Část odborné veřejnosti totiž dnes tento příběh zpochybňuje a označuje ho za pouhou pohádku – ať už reklamní nebo propagandistickou. Američtí vojáci prý totiž Kubu opustili zhruba dva roky předtím, než byly na ostrov dovezené první lahve se slavnou hnědou limonádou.
 
Buď, jak buď – právě tahle legenda je dnes se vznikem Cuba Libre neochvějně spojená a odvypráví vám ji každý barman, kterého o to poprosíte.

Cuba Libre se míchá od oka!

O Cuba Libre se tvrdí, že se nemíchá podle přesných poměrů, ale „od oka“. Právě tak se prý pozná správný barman – že dokáže vykouzlit dokonalou harmonii chutí bez toho, aby použil odměrku. Odborné publikace nicméně nejčastěji uvádějí tento poměr ingrediencí: 5 cl bílého rumu, 12 cl coca coly a 1 cl čerstvé limetkové šťávy.
 
Všechny ingredience by se měly smíchat ve sklence typu highball, do které ještě předtím člověk nasype dostatek ledu, závěr pak patří ozdobě v podobě plátku limetky. A to je všechno – jednoduché, rychlé, ale zároveň chuťově perfektní.

Jeden z nejoblíbenějších drinků

Vlastně ani není divu, že Cuba Libre patří na vrchol oblíbenosti míchaných drinků – společně s taktéž kubánským mojitem. A úplně nejoblíbenější je prý mezi mladými lidmi. Nicméně pozor na to, že kombinace coly a rumu je pořádně zrádná. Právě o Cuba Libre se totiž říká, že dokonale maskuje alkohol a opít se je velmi snadné. 
 
Tak na to příště, až si budete Cuba Libre dopřávat, myslete – a je jedno, jestli ho budete stylově popíjet přímo na kubánské pláži, nebo někde v baru jinde ve světě.
 
Zdroj fotografie: http://gabeev.deviantart.com 

Komentáře