Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
28 475,-

Poznejte podceňované Jibacoa – klidné letovisko zaslíbené potápěčům!

Přidáno: 02.09.2013 | Autor: Redakce

Poznejte podceňované Jibacoa – klidné letovisko zaslíbené potápěčům!
Když chcete na Kubu, ale ne do letovisek, která jsou světoznámá, a proto plná, živá a ne úplně vhodná pro klidnou dovolenou, vydejte se do Jibacoa. Tuhle rybářkou vesničku totiž skoro nikdo nezná – a přitom právě tady vznikl první all inclusive resort na Kubě.
 
Pokud byste se vydali po pláži z Havany do Varadera, pak byste přibližně po šedesáti kilometrech narazili na docela malé, ale o to malebnější letovisko. Na vesničku Jibacoa. Krásná bílá písčitá pláž, nad ní palmy a jen několik málo resortů, ve kterých je klid. 
 
Pár barů, restaurací, obchůdků, ve kterých pořídíte to nejnutnější, popřípadě nějaké suvenýry, které mají naštěstí pořádně daleko ke kýčům, jež koupíte ve velkých městech a letoviscích. To je Jibacoa.
 

Od rybářů k luxusním hotelům

 
Tahle rybářská vesnička vznikla už v roce 1756, prý strategicky na místě, kde bylo možné těžit korál, a až do devadesátých let dvacátého století o ní turisté z celého světa nevěděli. Pak tu ale vznikl první all inclusive resort na Kubě, zároveň také první resort, který tu mohl vybudovat zahraniční investor – a o Jibacoa se začalo alespoň trochu mluvit.
 
Nicméně i dnes platí, že je ve stínu slavnějšího a většího Varadera, které odsud leží asi hodinku jízdy autem. Mimochodem – i do něj se podíváte, i když pouze na chvíli, protože právě do Varadera se velmi často létá přímo z Prahy – a odsud se pak přejíždí do Jibacoa.
 
Hotely jsou tu nejrůznějších kategorií – od nejluxusnějších, kde se člověk nemusí starat vůbec o nic, po jednoduché hotely pro nezávislé cestovatele, jimž stačí postel a tip na dobrou hospůdku. 
 

Když šnorchlovat, tak v Jibacoa

 
O Jibacoa se říká, že jde o jedno z nejkrásnějších míst, co se potápění a šnorchlování týká. Korálový útes je tady navíc jen pár metrů od pláží – na výpravu se šnorchlem a ploutvemi se tak člověk může vydat bez toho, aby si musel složitě domlouvat pronájem lodi. V Jibacoa prostě jen na pláži nazuje ploutve a vydá se pod hladinu.  
 
Počasí v Jibacoa je pak typicky kubánské a místní bavíc tvrdí, že je právě tady větší klid, co se hurikánů a silných bouří týká – prý se této oblasti tyto pohromy vyhýbají. Teploty tu potom během roku kolísají mezi dvaadvaceti až třiceti stupni – od listopadu do dubna je tu období sucha, od května do října potom díky období dešťů prší trochu víc.
 
Na výlet se dá ideálně vyrazit do Havany, případně do Varadera, kde je toho ale k vidění podstatně méně. V docházkové vzdálenosti je potom městečko Santa Cruz del Norte.

Komentáře