Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Salsa – svobodný tanec v nesvobodné zemi

Přidáno: 16.05.2013 | Autor: Redakce

Salsa – svobodný tanec v nesvobodné zemi
Rostou jako houby po dešti. Ptáte se co? Taneční studia, kde vás naučí tančit salsu. Nikde si ji ale neužijete tolik jako v Havaně. Tady se totiž tančí srdcem. Dokonce je možné sem vyrazit na salsa-dovolenou, kdy se část dne věnujete tanci a část dne potom poznávání Havany a Kuby.
Salsa je prý tanec, u kterého vám nikdy nedojdou kroky. Řadíme ji do skupiny latinsko-amerických tanců a za její domov považujeme právě kubánskou Havanu.
Salsa je směs starších kubánských, kolumbijských a portorických tanců, je v ní ale patrná i příměs evropské a hlavně africké kultury – odtud její živelnost! Salsa má svého předchůdce v tanci zvaném son, který se začal tančit ve 20. letech 20. století v Havaně. Pak ji sice ovlivnil ještě jazz a rock, nicméně základ leží právě v tanci son.
Obrovským boomem salsa prošla v 60. letech 20. století ve Spojených státech a pak vlastně dobyla svět. Včetně České republiky. 

Tři doby a ta čtvrtá na ozdobu!

Pokud chcete tančit salsu, pak vězte, že se budete pohybovat ve čtyřčtvrťovém rytmu. Existuje mnoho variant salsy, nicméně většina z nich vychází z toho, že první tři doby budete tančit a čtvrtá doba je „volná“ na nějakou ozdobu, taneční kudrlinku. 

Pro kubánskou salsu je například typický pohyb (pro začátečníky mnohdy náročný) oběma rukama. Kubánská salsa je také velmi živelná, žhavá, spontánní. 

Tolik stylů, kolik tanečníků

Na světě ale samozřejmě není jen kubánská salsa. S trochou nadsázky se tvrdí, že typů salsy je tolik, kolik je jejích tanečníků, že si každý tančí tak, jak umí, že je to tanec, při kterém vám nikdy nedojdou kroky, protože nabízí obrovský prostor k improvizaci.

Co se týče tanečníků salsy, hudebníků a vůbec všem možným pouličním umělcům, tak pro ty má náruč nejvíce na Kubě otevřené město Trinidad

Salsa je dnes tedy kosmopolitním tancem, kterému ale nikdo nebere to, že vznikl na Kubě a že je to jeden z největších pokladů, které Kuba světu dala. Obvyklé je tančit salsu v páru, kdy partner vede partnerku, nicméně setkáte se i s variantami, kdy tanečník (případně tanečnice) tančí sám, kdy spolu tančí dvě ženy, nebo kdy se tančí v kruhu.

Komentáře