Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Trinidad: Město zaslíbené umělcům, kde se po nocích tančí salsa

Přidáno: 13.02.2014 | Autor: Redakce

Trinidad: Město zaslíbené umělcům, kde se po nocích tančí salsa
Jako kdyby se tady člověk vrátil o pár staletí nazpět. Pokud si tedy odmyslí davy turistů se všemi těmi fotoaparáty, tablety, kamerami… Městečko Trinidad ale dodnes dýchá koloniální atmosférou a nabízí autentickou koloniální architekturu. I díky organizaci UNESCO, která v centru města zakázala výstavbu moderních vysokých staveb. 
 
Ptáte se, jak je to možné? Inu, v roce 1988 byl Trinidad zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO. A to s sebou nese určitá omezení. Pokud se jim nepřizpůsobí, pak může být ze seznamu vyloučený, a přijít tak o statut „UNESCO místa“ i o turisty. Své by o tom mohli vyprávět v nedalekých Drážďanech – tam ale přišli o punc UNESCO, ale naštěstí ne o turisty.
 
Trinidad leží na západním pobřeží centrální Kuby v provincii Sancti Spíritus a navíc jen kousek od pohoří Escambray´s. Je proto ideálním výchozím místem pro výlety za poznáním.

Trinidad - jedno z nejstarších měst Kuby

Historie tohoto městečka se začala psát v roce 1513, kdy bylo založené. A dlouhá léta pak profitovalo z toho, že bylo dosažitelné jen po moři. Úředníci z Havany sem totiž nedohlédli a místní po počátečních bojích s piráty nakonec začali spolupracovat. Tedy alespoň někteří. Město tak vzkvétalo a bohatlo.
 
Rozhodující událostí, která byla pro další vývoj města naprosto zásadní, bylo rozhodnutí začít v okolí pěstovat na plantážích cukrovou třtinu – ostatně dodnes je to z Trinidadu jen kousek do slavného Údolí cukrovarů – díky produkci cukrové třtiny pak město rychle bohatlo. A ruku v ruce s bohatstvím šla i výstavba nových, krásných koloniálních domů.
 
Pak sice přišel poměrně strmý pád, co se cukrovarnictví v oblasti týká, ale Trinidad žije ze své někdejší slávy vlastně dodnes.

Občas tu bývá přeturistováno

V hlavní sezoně je tady turistů tolik, že se občas úzkými dlážděnými uličkami člověk skoro prodírá. Všude jsou tu příjemná místa, kde můžete posedět a odpočinout si, všude jsou pouliční umělci, kreslíři, výtvarníci, od kterých můžete koupit třeba pěkný suvenýr. Tady už to vše má blíže ke kapitalismu, než ke komunismu, který na Kubě pořád panuje. V centru města si můžete prohlédnout i expozice věnované historii města.
 
A pokud by vás to v Trinidadu přestalo bavit, pak můžete vyrazit na výlet do Údolí cukrovarů. Případně do pohoří Escambray´s, kde se můžete pokochat krásnými vodopády, lagunami, ale i hlubokým lesem.
A po návratu večer si pak můžete zatančit salsu – na plácku u místního kostela, kde se scházejí místní i turisté, aby si užili trochu ze žhavých kubánských nocí.

Komentáře