Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Údolí cukrovarů – z vrcholu až na dno během několika let

Přidáno: 04.07.2013 | Autor: Redakce

Údolí cukrovarů – z vrcholu až na dno během několika let
Když vyrazíte na Kubu, neměli byste vynechat město Trinidad, a když už budete v Trinidadu, byla by chyba nevěnovat jedno odpoledne návštěvě Údolí cukrovarů. Jde o jednu z největších atrakcí Kuby, stačí si půjčit kolo a vydat se na výlet do krajiny jako z pohádky.  
Historie Údolí cukrovarů se začala psát v 17. století, kdy se přišlo na to, že právě tady jsou ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny a následnou výrobu třtinového cukru. Půda i podnebí byly ideální, k pobřeží a do přístavů to bylo blízko.

Sladké srdce Nového světa

Není divu, že už v 18. století tady stála asi dvacítka cukrovarnických komplexů, s haciendami, se strážními věžemi, s průmyslovým zázemím pro výrobu cukru…  Údolí cukrovarů se bez nadsázky stalo sladkým srdcem Nového světa a cukr odsud se vyvážel i do Evropy.
Kolem roku 1850 se ale situace proměnila – v Údolí bylo najednou těsno, půda byla vyčerpaná a nekonečné nebyly ani zásoby vody. V Evropě se navíc ve velkém rozjelo pěstování cukrové řepy a výroba cukru právě z ní. Nad Údolím cukrovarů se tak rychle zatáhly černé mraky a zdejší průmysl velmi rychle kompletně celý zkrachoval. Z jedné z nejbohatších oblastí Kuby se tak rázem stalo místo, kde člověk o práci nezavadil, místo bez budoucnosti.

Rychlý vzestup, rychlý pád

Rychlý pád Údolí, které se v originále jmenuje Valle de los Ingenios, paradoxně výrazně přispěl k tomu, jak je dnes celá oblast krásně zakonzervovaná. V některých cukrovarnických komplexech si turisté dokonce mohou prohlédnout i celkem zachovalé stroje a další artefakty, které se vážou k této době. Odchod všech byl tak rychlý, že nedošlo k postupnému rozebírání a řízené destrukci.
Údolí cukrovarů leží v centrální části Kuby, jen zhruba 15 kilometrů od města Trinidad, které ze zdejšího cukrovarnického průmyslu obrovsky prosperovalo. V roce 1988 bylo zdejší výstavní historické jádro tvořené koloniálními domy, dokonce zapsáno na seznam UNESCO.

Sedněte na kolo a jeďte!

V Trinidadu můžete nastoupit do parního vláčku a nechat se do Údolí cukrovarů odvézt, ještě lákavější je ale varianta zapůjčení kol a cesty po vlastní ose. Třeba se zastávkou u některé z cukrovarů a s výstupem na strážní věž, ze které dozorci neustále hlídali, jestli otroci pracují na plantážích tak, jak mají. Mimo to byl na věži ještě obrovský zvon, který zvonil začátek a konec pracovní směny.

Komentáře