Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Varadero znamená kotviště, zakotvěte tu na dovolenou!

Přidáno: 04.06.2013 | Autor: Redakce

Varadero znamená kotviště, zakotvěte tu na dovolenou!
Varadero v překladu znamená „Kotviště“ – možná proto, že původně vzniklo jako španělský přístav, dnes tu ale spíše kotví ti, kteří si chtějí užít kubánskou pohodu v podobě slunce, pláže a moře.
 
První zmínka o místě, kde dnes funguje vůbec největší kubánské letovisko, je v historických pramenech dohledatelná v roce 1555. Tehdy se o Varaderu prameny zmiňují jako o španělském přístavu. Jen pár let na to je pak v těchto místech objevena sůl – a na její těžbě pak celá oblast stojí až do poloviny 20. století.
 
Už ve 20. letech 20. století ale slavní, mocní a hlavně bohatí objevili kouzlo poloostrova Hicacos a právě městečka Varadera. Svá letní sídla tu v těchto letech měli třeba Al Pacino nebo diktátor Babtista. A věhlas Varadera rostl a začaly vznikat první hotely.
 
Teď pro Varadero platí, že do něj každý rok přijede asi milion turistů, odhaduje se, že tři ze čtyř lidí, kteří přiletí na Kubu, míří právě sem. Varadero je jedním z největších letovisek v celém Karibiku, jsou tu desítky obrovských hotelových komplexů a k tomu zhruba dvacet kilometrů pláží – ty tedy nejsou přelidněné ani při maximální vytíženosti ubytovacích kapacit.
 
To, co ale někteří na Varaderu odsuzují je jeho „nekubánská“ a neautentická atmosféra. Místní totiž obvykle nemají do hotelové zóny přístup, na poloostrově žije asi 7000 místních, nicméně drtivá většina z nich jsou zaměstnanci místních hotelů a restaurací. Kubánskou živelnost aby člověk pohledal. Objevují se dokonce i výrazy jako „turistické ghetto“. To je ale výraz, který realitu zbytečně a přehnaně zčerňuje.
 
Varadero je navíc jen dvě hodiny jízdy autem od Havany, takže pokud někomu chybí autentická kubánská atmosféra, může vyrazit právě tam. 
 
Jak už bylo řečeno – pláže ve Varaderu mají celkem asi dvacet kilometrů délky. Vstup do moře je navíc na většině z nich velmi pozvolný a mírný, i proto sem jezdí rodiny s dětmi. Co se hotelů týká, nabízí varadero jak superluxusní resorty, kde týden dovolené stojí několik desítek tisíc, tak jednoduché formy ubytování v podobě menších penzionů a jednoduchých hotelů.
 
Přímo ve Varaderu pak můžete začít navštěvovat školu potápění, vyrazit na okružní plavbu, navštívit delfinárium, nebo strávit odpoledne na golfovém hřišti. Varadero Golf Club má mnohaletou tradici – vznikl totiž už v oce 1927 a k dispozici je tu osmnáct jamek.
 
Už tedy víte, kde zakotvíte příští rok na dovolenou?

Komentáře