Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Zeď prehistorie: Tak trochu bizarní umělecké dílo

Přidáno: 14.03.2014 | Autor: Redakce

Zeď prehistorie: Tak trochu bizarní umělecké dílo
Jedni jsou z ní nadšení, druzí opovržlivě ohrnují rty. A nutno podotknout, že těch druhých je o poznání více. Zeď prehistorie, kterou najdete na Kubě v údolí Viñalez, je výtvarnou hříčkou, která je v jinak nádherné krajině tak trochu pěstí na oko. 
Mural de la Prehistoria, jinak občas přezdívaná i jako „Fidelova modrá skála“, je nepřehlédnutelná. Ostatně, aby také ne, když se rozprostírá na ploše zhruba 120x180 metrů a převládá na ní výrazně modrá barva. 

Vznikla na popud Fidela Castra

Původně ničím výjimečnou skálu nechal přemalovat na začátku 60. let 20. století, konkrétně v roce 1961, sám Fidel Castro, který se rozhodl, že je potřeba všem ukázat, jaký byl vývoj člověka od dávné prehistorie (začíná se u trilobitů) až do roku 1959, tedy do roku, kdy na Kubě proběhla revoluce. 
 
Víte, že legendární doutníky Cohiba se dělali čiště jen pro Fidela?  
Autorem návrhu byl Leovigild Gonzáles Morillo, toho času ředitel jednoho z úseků kubánské akademie věd. Samotná realizace už ale nebyla jeho dílem, to by totiž po skále kreslil dlouhé a dlouhé měsíce. Mimochodem, i tak ale platí, že zeď je kreslená ručně.

Byla kreslena ručně

V posledních pěti letech pak údajně dochází k postupné renovaci zdi, kdy se upravují části, které už jsou vlivem přírodních živlů poškozené. A to i přesto, že zeď byla v šedesátých letech před samotným pokreslením speciálně upravena, aby na ní barvy dobře držely. 
Zeď prehistorie je většinou inzerována jako veliká atrakce celého údolí Viñalez. Určitá zajímavost a bizarnost se jí upřít nedá, nicméně většina turistů, kteří se na ni přijedou podívat tvrdí, že je zbytečné platit vstup přímo do prostor v její bezprostřední blízkosti. A naopak, že prý je mnohem lepší si zeď prohlédnout z větší vzdálenosti. Tak prý člověk nejlépe ocení její monumentálnost a má možnost si ji prohlédnout z většího odstupu a v celé její „kráse“. 

Komentáře