Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Znáte tajemství slavných kubánských koktejlů?

Přidáno: 02.12.2012 | Autor: Redakce

Znáte tajemství slavných kubánských koktejlů?

Kuba, to jsou koktejly, jejichž základem je bílý rum. Pokud se tedy chystáte na dovolenou na Kubu, pak si kromě opalovacího krému přibalte i chuť popíjet večer  co večer tyhle kubánské národní poklady. Jen pozor na to, že některé z nich mají i 40 % alkoholu.

Cuba Libre, Mojito, Daiquiri… Kuba je koktejlová velmoc a my vám tři nejslavnější kubánské koktejly představíme.

Mojito – původně nápoj námořníků

Mojito je dost možná tím úplně nejstarším koktejlem na planetě. Jeho historie se totiž začala psát už na konci 16. století, kdy si nápoj podobný dnešnímu mojitu namíchal korzár Richard Drake. A na počest svého „nadřízeného“ sira Francise Drakea ho pojmenoval „El Draque“.

Klasické mojito tak, jak ho známe dnes, vzniklo až na počátku 20. století. Bez nadsázky je to ale asi nejoblíbenější koktejl planety. Základem mojita je čerstvá máta, bílý rum, třtinový cukr, limetky, led a soda. A pozor – správná výslovnost není „mochito“, ale „mohito“!

Celebritami oblíbené daiquiri

Daiquiri, což je koktejl z bílého rumu, limetkového džusu, cukrového sirupu a ledu, milovali Ernest Hemingway i J.F. Kennedy. I přesto, že jde o koktejl-zabiják – má totiž 40% obsah alkoholu. Daiquiri vzniklo v hornickém prostředí – ač se to dnes tedy nezdá, jeho prvními konzumenty byli právě horníci.

Jméno dostalo daiquiri podle stejnojmenného kubánského města a v barech ho dnes můžete dostat nejn „klasické“ čisté bez příchuti, ale i ochucené různými příchutěmi – od jahod po broskve.

Cuba Libre se míchá od oka

Cuba Libre, jinak také Bacardi&Coke má svůj původ na počátku 20. století, kdy se začala popíjet v havanských barech. Jejími součástmi jsou bílý rum, kola, limetka a led. A pozor – Cuba Libre se míchá vždy od oka, nikdy se jednotlivé části neodměřují – jako je tomu u jiných koktejlů.

Její název je odvozený od přípitku, kterým se navzájem častovali američtí vojáci, kteří na Kubě na poč. 20. století působili. V překladu jde o spojení „Svobodná Kuba!“.    

Komentáře