Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Kubánské Athény: město Matanzas láká na více než 300letou historii

Cestovatelé a turisté znají Matanzas jako jednu z provincií Kuby. Spojují si ji především s letoviskem Varadero na poloostrově Península de Hicacos, v severní části regionu. 

19.03.2020Celý článek »

Dejte přednost poznávačce před cestováním na vlastní pěst

Toužíte poznat největší lákadla Kuby, objevit tajemná zákoutí i místa, kam se běžný cestovatel jen tak nedostane? Zároveň máte strach z organizace výletů v zemi, kde jste nikdy před tím nebyli? 

12.12.2019Celý článek »

Taínové téměř vymřeli. Jejich DNA ale stále přežívá

A to v tělech dnešních obyvatel karibských ostrovů! Říká se, že tu pravou Kubu zažijete, jakmile opustíte pohodlí čtyřhvězdičkových hotelů. Pokud vaše kroky povedou do Cienfuegos, které se nachází v centrální části jižního pobřeží ostrova, cca 250 km od Havany, nenechte si ujít návštěvu krokodýli farmy nebo indiánské vesnice Guama.

20.11.2019Celý článek »

Varadero není jen pláž. Pár tipů, co tady můžete podniknout

Varadero patří mezi nejznámější a nejoblíbenější letoviska Kuby. Známé je především díky své překrásné pláži, na které můžete lenošit, oddávat se vodním sportům nebo se vydat na průzkum jedinečného světa pod hladinou. 

23.10.2019Celý článek »

Největší bažinatou oblast Karibiku najdete na poloostrově Zapata

Poloostrov Zapata, chcete-li Península de Zapata, najdete jihovýchodně od hlavního města Kuby – Havany. Vzhledem ke své povaze se může pochlubit největší bažinatou oblastí jak na Kubě, tak i v celém Karibiku. 

05.09.2019Celý článek »

Typická kubánská jídla, která prostě musíte ochutnat

Ačkoli nepatří kubánská kuchyně mezi nejpestřejší, má turistům co nabídnout. Mnozí z vás se možná domnívají, že základem jídelníčku tohoto ostrovního státu budou ryby a mořské plody. 

10.08.2019Celý článek »

Kohoutí zápasy na Kubě: oficiálně zakázané, přesto nelegálně provozované

Načepýření kohouti se škubou v rukou svých majitelů. Všude je slyšet ryk, pískot a kokrhání. Ačkoli jsou oficiální kohoutí zákazy od roku 1959 zakázané, stejně na Kubě existuje nespočet neoficiálních arén, ve kterých tyto krvavé bitky probíhají.

15.07.2019Celý článek »

Kdo byl Che Guevara? Bojovník revoluce, fanatik nebo nevinný snílek?

Ernesto Che Guevara by letos oslavil 91. narozeniny. Nebýt toho, že byl více než před padesáti lety zastřelen v bolívijských horách. Vykreslit jeho přesný portrét není ani trochu jednoduché.

10.06.2019Celý článek »

Náměstí Revoluce v Havaně jako místo masových režimních manifestací

Náměstí revoluce (Plaza de la Revolución) je dějištěm významných setkání a velkých akcí. Prohlídku rozlehlého náměstí obklopeného komunistickými budovami z konce padesátých let minulého století by si proto neměl nechat ujít žádný návštěvník Havany.

21.05.2019Celý článek »

Santiago de Cuba, to je historické jádro i černá Madonna

Santiago de Cuba je druhým největším městem Kuby. Založeno bylo roku 1510 španělským conquistadorem Diego Velasquezem jako hlavní město ostrova. Postupem času ho ale o jeho prvenství „připravila“ kubánská Havana. 

24.04.2019Celý článek »

Camagüey: Bludiště, z něhož vede jediná úniková cesta

Camagüey je největší provincií Kuby a najdete ji v její centrální části. Pokud se těšíte, že zde nasajete tu pravou kubánskou atmosféru, kterou znáte třeba z Havany, musíme vás zklamat. Cestovní ruch je v provincii zastoupen pouze okrajově. O to větší kouzlo Camagüey má.

13.03.2019Celý článek »

Cayo Santa Maria: První hotel tady postavili na Vánoce

Ostrůvek Cayo Santa Maria naleznete u severního pobřeží Kuby. Ještě donedávna šlo o ostrov, který si žil svým vlastním životem. Do Vánoc roku 2011 jste tady nenalezli byť ani jeden hotel. V současnosti jde o oblíbenou destinaci pro cestovatele, kteří touží po klidu, překrásných plážích a službách na vysoké úrovni. Chcete se o Cayo Santa Maria dozvědět víc? Čtěte následující řádky.

22.02.2019Celý článek »

Všechno, co jste chtěli vědět o salse

Salsa je nesmírně dynamickým, vášnivým a okouzlujícím tancem. Jde o jeden z latinsko-amerických tanců, který je nesmírně populární také v USA a Evropě. Španělé slovem „salsa“ označují druh omáčky. 

23.01.2019Celý článek »

Plaza de Armas je nejstarším náměstím Havany

Doutníky, kubánský rum, výtečná káva, překrásné pláže, majestátní památky, ale i kubánská salsa – tohle všechno na vás čeká na Kubě. Pokud dáváte přednost aktivnímu trávení volného času, pak vás jistě budou zajímat kubánské památky. 

28.12.2018Celý článek »

Neobydlený Cayo Macho de Afuera je klenotem Kuby

Kuba, to není jenom hlavní město Havana, její překrásné pobřeží, bílé pláže, doutníky a pravý kubánský rum. K zemi náleží také celá řada ostrovů a ostrůvků, o nichž se mnoho neví. Respektive – neví se o nich téměř vůbec.

24.11.2018Celý článek »

Piňar del Río: Ráj pro milovníky tabáku a přírodních skvostů

Piňar del Río je nejzápadnější provincií Kuby. Přesto, že je od Havany vzdálená necelých 180 kilometrů, jsou tato dvě místa tak odlišná, jak nejvíc si umíte představit. Život tady plyne tak nějak jinak a pomaleji. Na první pohled vás zaujme také krása a čistota okolí. A zapomenout nesmíme ani na přitažlivou přírodu a nekonečně tabákové plantáže. Ačkoli Kubánci Piňar del Río označují za nejzaostalejší region, přesto ho musíte během prohlídky Kuby navštívit.

09.10.2018Celý článek »

Cienfuego: Tak trochu netradiční kubánské město

Kuba není jen Havana. Kuba je mnohem víc. Překrásné pláže, bohatá příroda, ale i tradiční atmosféra. Přesně tu najdete v městečku Cienfuego, jehož název v doslovném překladu znamená „sto ohňů“.

17.09.2018Celý článek »

Luxus, který ovládly temné síly: Pohnutá historie lodi Morro Castle

Luxusní loď, která pojala až 489 cestujících a 240 členů posádky vyrážela na svou panenskou plavbu z New Yorku do hlavního města Kuby – Havany. Psal se rok 1934 a ztělesnění dokonalosti a luxusu vyvolalo mezi lidmi pořádné pozdvižení. 

20.08.2018Celý článek »

Trininad – koloniální město, které na Kubě musíte navštívit

Už jste na Kubě viděli kde co? Poznali její pláže, hlavní město, plantáže cukrové třtiny i výrobny doutníků? Přesto je tady místo, které mnoho cestovatelů opomíjí. A to je škoda. Tím místem je koloniální město Trinidad. Co tady vidět a navštívit? Poradíme.

13.07.2018Celý článek »

5 míst, která na Kubě musíte navštívit

Kuba je synonymem poznávání. Najdete tady významné historické památky, chrámy, kostely, ale i překrásné přírodní parky a dech beroucí pláže. Pokud sem plánujete zavítat, máme pro vás seznam pěti míst, která musíte poctít svou návštěvou.

04.06.2018Celý článek »

Topes de Collantes ukrývá nejkrásnější kubánské pohoří i vodopády

Míříte na Kubu? Pak si kromě plavek sbalte také kvalitní pohorky. Kuba je totiž proslulá kilometry překrásných pláží, ale i majestátným pohořím Sierra del Escambray, jehož součástí je chráněná oblast Topes de Collantes.

08.05.2018Celý článek »

Nejrozsáhlejší jeskynní systém na Kubě stojí za prohlídku

Kuba je známá pro své překrásné pláže, azurové moře s bohatým podmořským životem, raritu v podobě Královských zahrad, ale také proslulých doutníků, vynikajícího jídla a výtečných koktejlů. Pokud vás přestane povalování na pláži bavit, vydejte se na průzkum největší jeskynní soustavy, která nese zvučné jméno Gran Caverna de Santo Tomas.

21.04.2018Celý článek »

4 kubánská NEJ, která si zaslouží vaši pozornost

Kuba – jedni ji milují, druzí jí nedokážou přijít na chuť. Tak jako tak asi neexistuje nikdo, komu by byla lhostejná. Nabízí okouzlující pláže, bohatou faunu a floru, ale i perfektní podmínky pro potápění, lenošení a zábavu. Našli jsme 4 kubánská „nej“, která vám nedají spát.

13.03.2018Celý článek »

Nejlepší doutníky světa? Najdete je na Kubě

Asi nikoho příliš nepřekvapí informace o tom, že Kuba je země doutníkům zaslíbená. Pocházejí odsud takové skvosty jako Cohiba Behike – nejlepší doutník světa, který je již tradičně vyráběn pod osobní značkou Fidela Castra

12.02.2018Celý článek »

Miss Kuba: 5 nejkrásnějších pláží, které musíte navštívit

Kuba, to nejsou jenom vyhlášené doutníky, karibské rumy a nekonečné modravé dálky. Mnoho cestovatelů na největší ostrovní stát Karibiku míří zejména za jediným účelem. Hodlají si odpočinout na zdejších panenských plážích. Které krásky obsadily přední příčky ve velké anketě oblíbenosti?

01.02.2018Celý článek »

Pět míst a věcí, které na Kubě nesmíte vynechat

Plánujete si dovolenou na Kubě, protože jste unešení z obrázků na internetu? Nedivíme se. Ostrov svobody má nezaměnitelnou atmosféru, kterou stejně člověk musí zažít, jinak ji nepochopí. Co tedy musíte vidět, udělat a ochutnat, abyste tu „skutečně byli“?

21.12.2017Celý článek »

Cayo Guillermo – malý ostrovní ráj kousek od pobřeží Kuby

Téměř panenská, nedotčená příroda na ostrovech a ostrůvcích poblíž Kuby představuje pro turisty ohromné lákadlo. Jedním z kousků světa, kam se za ní můžete vydat, je Cayo Guillermo u severního pobřeží Kuby. Vzhůru do ráje!

20.11.2017Celý článek »

Guardalavaca je malé a komornější Varadero. Co vás tu čeká?

Chcete prozkoumat Kubu a nakonec se na pár dní pěkně zrelaxovat na pláži u moře, ale nesnášíte davy turistů, přes které na vodu ani není vidět, pak se nevydávejte do „profláknutého“ Varadera, nýbrž do letoviska Guardalavaca.

09.10.2017Celý článek »

Dovolená na Cayo Santa Maria: pro koho bude perfektní a co tu musíte vidět?

Cayo Coco, Cayo Largo… To jsou známé destinaci připomínající ráj na zemi. Existuje ale i další, a to Cayo Santa Maria. Při návštěvě Kuby si na ni vyhraďte čas nebo zamiřte přímo na ni. Odpočinek je tady na prvním místě.

06.09.2017Celý článek »

I Kuba má hory. Poznejte Sierra del Escambray!

Když se řekne Kuba, spousta turistů si představí „jen“ nádherné pláže, slunce a vlny oceánu. Kuba toho ale nabízí mnohem víc. Kromě skvostné koloniální architektury ve městech je to třeba pohoří Sierra del Escambray.

04.08.2017Celý článek »

Milovníci vojenské historie, tohle vám v Havaně nesmí uniknout!

Nad havanským přístavem se tyčí dvě stavby, které nenechají v klidu žádného milovníka vojenské historie, ale ani laiky, běžné turisty, kteří chtějí obdivovat koloniální tradice Havany i celé Kuby. Kam a na co tedy vyrazit?

04.07.2017Celý článek »

TOP 7 míst na Kubě, které musíte vidět, když sem přiletíte

Chystáte se plni nadšení na Kubu a nechcete ji celou prolebedit na pláži ve Varaderu nebo jiném letovisku, kde se o vás sice budou báječně starat, ale nepoznáte tu nic ze zbytku Kuby? Máme pro vás TOP 7 míst, která vám nesmí uniknout!

22.05.2017Celý článek »

Gibara: krásné kubánské město, o kterém toho mnoho nevíte

A pokud o něm skutečně mnoho nevíte, pojďte to s námi změnit. Představíme vám město ležící u břehů stejnojmenné zátoky v provincii Holguín. Pokud jste někdy zaslechli název La Villa Blanca, tedy „bílé městečko“, šlo o to samé místo.

20.04.2017Celý článek »

Nejlepší rumy na ostrově? Ochutnejte je sami!

Ke Kubě neodmyslitelně patří koloniální architektura, krásné pláže, luxus v turistických střediscích a krásná příroda. A potom taky doutníky a rum. Na druhou zmíněnou lahůdku se společně podíváme v následujících řádcích. 

10.04.2017Celý článek »

Mléčná laguna je největší vodní div světa

Pokud se někdy v budoucnu budou volit nové Divy světa, budeme lobbovat za „Mléčnou lagunu“ na Kubě!  Tahle kráska, jejíž rozloha činí neuvěřitelných 67 kilometrů čtverečních, je po právu tím největším sladkovodním jezerem na Kubě.

01.04.2017Celý článek »

Cayo Largo: tady chcete strávit další dovolenou!

Možná o tom jenom ještě nevíte. Cayo Largo je naprosto perfektní destinací pro milovníky dlouhého koupání, relaxace na pláži s vyhřátým pískem, pro milovníky nudismu a také šnorchlování a potápění. Za necelých 15 hodin sem můžete dorazit z Prahy a pak už si jen užívat.

27.03.2017Celý článek »

Jineteros – Kubánci, kterým byste se měli obloukem vyhýbat

Už jste o nich možná slyšeli. Pohybují se v místech, kde chybí konkrétní služby, nebo kde mají pocit, že by si mohli vydělat nějakou tu korunku, tedy vlastně peso. Jsou to pochybní prodavači, průvodci, nebo dokonce prostitutky a vždy jim jde především o vlastní obohacení na úkor vaší spokojenosti.

20.03.2017Celý článek »

Nevíte, kdy se vydat na Kubu na akční a relaxační dovolenou? Poradíme!

Kuba je fantastická země s přírodou netušených možností. Podnebí a počasí se však liší od toho našeho, takže neplatí, že v květnu jsou bezvadné podmínky pro turistiku a srpen pro pobyt u vody. Podívejte se s námi na to, kdy za čím na Kubu vyrazit, abyste nebyli ani za mák zklamaní!

09.03.2017Celý článek »

Před 168 lety přišla na svět a stále vlaje!

Ano, řeč je o kubánské vlajce. Víte, co znamenají symboly a barvy na ní a jak celá vlajka vznikla? Odhalte s námi její tajemství a buďte připraveni na první setkání naživo! 

22.02.2017Celý článek »

Nejvyšší hora Kuby: Jen o 371 metrů větší než Sněžka, ale stojí za to!

Pohoří Sierra Maestra na pomezí provincií Santiago de Cuba a Granma nabízí ideální podmínky a možnost návštěvy nejvyšší hory Pico Real del Turquino, která svou výškou jen o pár metrů převyšuje Sněžku. Přesto však má své kouzlo, které by bylo škoda neokusit.

22.02.2017Celý článek »

Cayo Coco: kubánský ráj, který můžete mít sami pro sebe

Líbila by se vám dovolená na ostrově, kde není hlava na hlavě jako na vytížené chorvatské pláži, panuje tu příjemné klima, můžete se procházet po dlouhých bílých plážích a potápět se k roztodivným podvodním tvorům a rostlinám? Pak si naplánujte cestu na Cayo Coco!

06.02.2017Celý článek »

5 luxusních věcí, které vás čekají ve Varaderu

Varadero samo o sobě je kubánské synonymum pro luxus a komfort. Zatímco jedni ho milují, druzí mu vyčítají, že je to „turistický ostrov“, který nemá s Kubou nic společného a její atmosféru tu nezažijete. Takže co vás čeká?

01.02.2017Celý článek »

Cueva de Punta del Este – jeskyně, které člověka přitahovaly už v 10. století

Jestli pro vás Kuba neznamená jen nekonečný relax na nádherné pláži s drinkem v ruce, určitě vás zajímá, která místa stojí za to, abyste je prozkoumali. Tady je jeden z našich tipů – jeskyně Punta del Este se starověkými malbami.

21.01.2017Celý článek »

Architektura v Havaně: 5 staveb, které vás budou fascinovat

Na Kubu všichni, kteří se sem chystají poprvé, vyrážejí s mnoha pocity, myšlenkami, ale hlavně s očekáváním. Obrázky koloniální architektury v Havaně jsou úchvatné, ale vidět je na vlastní oči, to je nezapomenutelné!

10.01.2017Celý článek »

Bodeguita del Medio: sem chodil pít Hemingway i Pablo Neruda

Bodeguita del Medio je snad nejslavnější podnik, přesněji řečeno bar, na celé Kubě. Nachází se v Havaně a každý, kdo se sem na nějaký ten drink vydá, může mít zážitek už z toho, že tu dříve vysedávali takoví velikáni jako Ernest Hemingway, Pablo Neruda, G. G. Marquéz a další. 

06.01.2017Celý článek »

7 nejlepších lokalit pro potápění na Kubě: tady stojí za to jít ke dnu!

Strávit dovolenou na některé z nádherných kubánských pláží, to je sen nejednoho Evropana. Pokud ale nechcete jen relaxovat na vyhřátém písku a ochutnávat místní rum, půjčte si vybavení a potápějte se. Kuba skýtá nádherné lokality!

30.11.2016Celý článek »

10 zajímavostí o Mezinárodním baletním festivalu v Havaně

V kubánské metropoli Havaně to žije, o tom není sporu. Dnes ale nebudeme mluvit o nočním životě, rumu a doutnících, nýbrž o Mezinárodním baletním festivalu, který se zde jednou za dva roky koná. A je vážně zajímavý!

24.10.2016Celý článek »

5 nejlepších barů ve Viñales, kde teče rum proudem a zábava končí s prvními slunečními paprsky

V městečku Viñales se snoubí elegance s exkluzivitou a historickým nádechem, který je neodmyslitelnou součástí zdejší arkádové hlavní ulice. Jakmile ovšem tuto krásu pokryje černočerná tma, hlavní ulice i postranní uličky se rozsvítí neonovými barvami a roztančí kubánskými rytmy. 

19.10.2016Celý článek »

Půjčení auta na Kubě – jak probíhá?

Pokud se chystáte na Kubu a chcete ji probádat na vlastní pěst, určitě si zarezervujte auto, kterým se budete po ostrově pohybovat. Je to nejpohodlnější a budete mít dopravní prostředek stále po ruce. Jak na to a co vás čeká?

03.10.2016Celý článek »

5 tipů, kam na Kubě vyrazit na kole

K cestování na Kubě návštěvníci často volí vypůjčená auta nebo hromadnou dopravu. Dá se tu ale zažít spousta dobrodružství i na kole. Pokud na něm jezdíte rádi, neváhejte a užijte si dovolenou na Kubě v sedle!

16.09.2016Celý článek »

Havana: jeden z největších hřbitovů má pojmenované uličky

Colon Cemetery v kubánské metropoli Havaně je největším hřbitovem v celé Jižní Americe, a tudíž patří k těm největším na světě. Odpočívá zde mnoho osob, které jsou známé nejen místním, ale i nám. A co je na něm ještě zvláštního?

18.08.2016Celý článek »

Havana je jedním z nejkrásnějších měst světa

Celosvětová soutěž švýcarské nadace New7Wonders má své letošní vítěze. Mezi 7 nejkrásnějších a nejobdivuhodnějších měst světa se zařadila i kubánská metropole Havana, o níž je opět větší zájem ze strany turistů. 

19.07.2016Celý článek »

Santa Clara: svrhli zde Batistu a milovali mecenášku

Až si budete chtít dovolenou na Kubě oživit a příjemný odpočinek na pláži budete chtít proložit výletem, kromě dalších míst stojí za výpravu město Santa Clara, hlavní město provincie Villa Clara. Jde o významné město z hlediska průmyslu i historie a užijete si tu i krásnou přírodu.

15.06.2016Celý článek »

Guardalavaca: užijte si Kubu bez davů lidí

Chcete se podívat na Kubu a užít si kromě poznávání země i nějaký ten odpočinek u vody, ale nemáte rádi pláže, kde je hlava na hlavě? Pak se vydejte do letoviska Guardalavaca, které je takovým Varaderem východní Kuby a je v něm podstatně klidněji.

20.05.2016Celý článek »

Poznejte město Baracoa, první místo, které na Kubě osídlili Španělé

Baracoa, město na samém východě Kuby v provincii Guantánamo, není tím úplně nejvyhledávanějším místem na ostrově. To však neznamená, že si nezaslouží být poznáváno. Město, které obývá asi 40 tisíc obyvatel, má totiž spoustu specifik. 

12.04.2016Celý článek »

Cestujete na Kubu? Nezapomeňte ochutnat kubánskou kávu!

V regálu v obchodě sáhnete po levné instantní kávě a prášek, který kávu ani zdaleka nepřipomíná, pak ledabyle zalijete vodou a jste rádi, že máte teplý a alespoň trochu povzbuzující nápoj v hrnku. Dost. Je čas přenést se na Kubu a podívat se na zdejší kávu, která neprávem stojí ve stínu kávy brazilské, kolumbijské nebo etiopské. 

17.03.2016Celý článek »

Trinidad: perla koloniální architektury na Kubě

Chcete-li na své další dovolené uniknout ze stereotypu evropské kultury, určitě už jste už alespoň zauvažovali o Kubě. Koncentrovaná koloniální krása, pro nás tak nezvyklá, na vás čeká například v městečku Trinidad. Tradiční jednopatrové domky s vysokými stropy a útulnými verandami i úzké dlážděné uličky vás nechají cestovat časem až do dob dávno minulých.

30.11.2015Celý článek »

Konec starých časů. Kuba se otevírá světu

Desítky let byla Kuba v diplomatické a hospodářské izolaci ze strany Spojených států. Teď se situace mění. Dříve izolovaný „Ostrov svobody“ se otevírá světu a zažívá turistické zemětřesení. Cestu si sem nachází stále více Američanů a ti, co se sem ještě nestihli vypravit, mají strach: „Zažijeme Kubu ještě takovou, jaká v posledních desítkách let byla? Autentickou a původní?“

30.09.2015Celý článek »

Legendární doutníky Cohiba: Poklad, který se vyráběl jen pro Fidela Castra

Jsou vyrobené z toho nejlepšího tabáku a právem patří mezi nejlepší značky doutníků na světě. Možná jsou i vůbec nejlepší. Doutníky Cohiba byly dlouhá léta vyráběné jen pro pár vyvolených. A dnes existují dokonce ve dvou variantách – americké a kubánské.

22.05.2015Celý článek »

Kohoutí zápasy na Kubě: Krvavá, ale ještě stále oblíbená zábava

Tak jako je pro Španělsko typická korida, tak jdou pro některé karibské země typické kohoutí zápasy. A platí to i pro Kubu. Načepýření opeřenci spolu bojují na život a na smrt. I přesto, že jsou krvavé kohoutí zápasy na Kubě oficiálně zakázané.

02.03.2015Celý článek »

Po stopách majora Zemana: Případy řešil i na Kubě

Před rokem 1989 patřila Kuba k tomu minimu exotických zemí, které s tehdejším Československem udržovaly styky. A to natolik intenzívní, že se na Kubě natáčely i dvě epizody seriálu 30 případů majora Zemana.

02.02.2015Celý článek »

Vydejte se na Východní pláž, do stínu slavného Varadera

Jen jeden ze čtyř turistů, kteří dorazí na Kubu, míří jinam než do letoviska Varadero. A tak vlastně není divu, že ostatní místa nejsou moc známá. Ač jsou neméně krásná a někdy možná i krásnější. Jedním z nich je i oblast Playa del Este neboli Východní pláž.

02.01.2015Celý článek »

Kam na dovolenou na Kubu? Máme pro vás 5 top destinací!

Láká vás bohatý noční život a spousta aktivit, díky kterým nebudete mít na polehávání na lehátku čas? Pak nejezděte na ostrov Cayo Coco. Určitě sem ale vyrazte, pokud si chcete dopřát soukromí a luxus. Každé kubánské letovisko má holt „to svoje“. A my vám představíme pětici z nich. Pětici těch absolutně top.

29.09.2014Celý článek »

Město ohňů, kde se obchoduje s cukrem: Cienfuegos

Říká se mu „Město tisíce ohňů“. Přitom název Cienfuegos v překladu znamená jen „Sto ohňů“. Tuhle nepřesnost ale městu, které leží na jižním pobřeží Kuby, odpustíte. Proč? Protože je kouzelné. A to tak moc, že se před pár lety objevilo i na seznamu světového dědictví UNESCO.

28.07.2014Celý článek »

Por Cuba Libre! Aneb příběh slavného kubánského koktejlu!

Dnes se pije po celém světě, nicméně jeho název jasně odkazuje na to, že pochází z Kuby. Rumový koktejl Cuba Libre je s tímhle ostrovem spojený stejně pevně jako Fidel Castro a nádherné pláže. Co na tom, že jeho původ není úplně jasný…

09.06.2014Celý článek »

Která místa v Havaně nesmíte vynechat? Třeba promenádu Svobody!

Když vyrazíte na Kubu, rozhodně nesmíte vynechat návštěvu Havany. Hlavnímu městu Kuby se přezdívá Paříž Karibiku a patří mu čestné místo na seznamu UNESCO. Projděte se po kolonádě Malecón a zajděte si na mojito do nejslavnější kubánské hospůdky!

20.05.2014Celý článek »

Kuba ve sklence: Mojito má původ právě na Kubě

Pálící slunce, žhavý písek, stín kokosových palem, plážový bar a v něm… mojito! Nápoj, který má svůj původ pravděpodobně právě na Kubě je symbolem tohoto ostrova a pokud si ho na Kubě nedáte, tak jste tady prostě nebyli!

28.04.2014Celý článek »

Zeď prehistorie: Tak trochu bizarní umělecké dílo

Jedni jsou z ní nadšení, druzí opovržlivě ohrnují rty. A nutno podotknout, že těch druhých je o poznání více. Zeď prehistorie, kterou najdete na Kubě v údolí Viñalez, je výtvarnou hříčkou, která je v jinak nádherné krajině tak trochu pěstí na oko. 

14.03.2014Celý článek »

Trinidad: Město zaslíbené umělcům, kde se po nocích tančí salsa

Jako kdyby se tady člověk vrátil o pár staletí nazpět. Pokud si tedy odmyslí davy turistů se všemi těmi fotoaparáty, tablety, kamerami… Městečko Trinidad ale dodnes dýchá koloniální atmosférou a nabízí autentickou koloniální architekturu. I díky organizaci UNESCO, která v centru města zakázala výstavbu moderních vysokých staveb.

13.02.2014Celý článek »

Guantánamo: Kontroverzní kousek Spojených států na území Kuby

Jde o kousek Spojených států na Kubě. O pořádně kontroverzní kousek Států na Kubě. Guantánamo totiž není jen město na jihovýchodě Kuby, případně zátoka v Karibiku, ale také vojenská základna Spojených států, kde zadržují i ty, kteří jsou podezřelí z terorismu.

21.01.2014Celý článek »

Místo, kde mají nudisté dveře otevřené: Ostrov Cayo Largo

Nudismus je na Kubě zakázaný. A koupání takzvaně na Adama vás tu může stát pekelné nepříjemnosti. Existuje ale jedna výjimka z pravidla – a tou je ostrov Cayo Largo. Tady vás za koupání bez plavek nikdo popotahovat nebude. Naopak. Některá místa jsou tu pro něj přímo vyhrazena.

29.12.2013Celý článek »

Když má ještě pořád navrch panenská příroda – Cayo Santa Maria

Dlouho byl ostrov Cayo Santa Maria pro turisty neznámý. Vždyť první hotelový komplex tu otevřel až na Vánoce v roce 2001. Od té doby jich tu vzniklo ještě několik, velmi často opravdu luxusních pětihvězdičkových, ostrov Cayo Santa Maria si ale dál zachovává atmosféru panenského ráje, kde je přímo božský klid. 

12.11.2013Celý článek »

Guardalavaca – letovisko, které chtějí úřady přejmenovat

Guardalavaca je kubánské letovisko, které má nepříliš sexy název. Dost pravděpodobně totiž vychází z pokřiku „Hlídejte krávy!“ Místní úřady dokonce uvažují o tom, že by ho změnily – prý odrazuje turisty. 

03.10.2013Celý článek »

Poznejte podceňované Jibacoa – klidné letovisko zaslíbené potápěčům!

Když chcete na Kubu, ale ne do letovisek, která jsou světoznámá, a proto plná, živá a ne úplně vhodná pro klidnou dovolenou, vydejte se do Jibacoa. Tuhle rybářkou vesničku totiž skoro nikdo nezná – a přitom právě tady vznikl první all inclusive resort na Kubě.

02.09.2013Celý článek »

Cayo Guillermo – poznejte jednu z nejkrásnějších pláží Karibiku. Leží právě tady!

Jak vypadá ráj v kubánském pojetí? Je to pláž s bílým pískem, stínem palem, s resortem, kde vám splní každé přání, s průzračnou mořskou vodou, je to ostrůvek Cayo Guillermo při severním pobřeží Kuby.

06.08.2013Celý článek »

Údolí cukrovarů – z vrcholu až na dno během několika let

Když vyrazíte na Kubu, neměli byste vynechat město Trinidad, a když už budete v Trinidadu, byla by chyba nevěnovat jedno odpoledne návštěvě Údolí cukrovarů. Jde o jednu z největších atrakcí Kuby, stačí si půjčit kolo a vydat se na výlet do krajiny jako z pohádky. 

04.07.2013Celý článek »

Varadero znamená kotviště, zakotvěte tu na dovolenou!

Varadero v překladu znamená „Kotviště“ – možná proto, že původně vzniklo jako španělský přístav, dnes tu ale spíše kotví ti, kteří si chtějí užít kubánskou pohodu v podobě slunce, pláže a moře.

04.06.2013Celý článek »

Salsa – svobodný tanec v nesvobodné zemi

Rostou jako houby po dešti. Ptáte se co? Taneční studia, kde vás naučí tančit salsu. Nikde si ji ale neužijete tolik jako v Havaně. Tady se totiž tančí srdcem. Dokonce je možné sem vyrazit na salsa-dovolenou, kdy se část dne věnujete tanci a část dne potom poznávání Havany a Kuby.

16.05.2013Celý článek »

Není rum jako rum. Ten nejlepší je z Kuby

Zapomeňte na takzvaný tuzemák, ten by vám pravověrný Kubánec otloukl o hlavu. Rumy na Kubě, to je totiž úplně jiná liga. A pokud je pořídíte opravdu tam, pak vězte, že půjde o perfektní suvenýr za celkem příjemnou cenu.

18.04.2013Celý článek »

Kuba – země zaslíbená tabáku a kvalitním doutníkům!

Pokud, i přes negativní dopady na zdraví, holdujete cigaretám a doutníkům, pak pro vás dovolená na Kubě bude rájem. Právě tady je totiž domovina těch nejznámějších a prý i nejlepších doutníků světa – doutníků Cohiba. Kuba je země tabáku zasvěcená.

02.04.2013Celý článek »

Cayo Coco: Ostrov zasvěcený odpočinku, luxusu a potápění!


Pokud se chystáte na dovolenou na Kubu, ale rádi byste se vyhnuly přeplněným větším letoviskům, vydejte se na některý z menších ostrůvků při pobřeží. Okolo Kuby je jich rozeseto asi 4000 a k těm nejkrásnějším bezesporu patří ostrůvek Cayo Coco.

15.02.2013Celý článek »

Promenáda Malecón – místo, kde se střetává celý svět

Promenáda Malecón je jedno z míst, kam při návštěvě Kuby a jejího hlavního města Havany rozhodně musíte. Je to místo setkávání – a to hlavně večer, kdy se rozsvítí pouliční lampy, dorazí tisíce turistů, i místní, kdy se tu tančí salsa i nabízí sex…

18.01.2013Celý článek »

Nejslavnější hospůdka Kuby – La Bodeguita del Medio

Pokud vyrazíte na Kubu, tak rozhodně obětujte jeden den na pláži a vydejte se do Havany. No, a tady určitě zamiřte do nejslavnější kubánské hospůdky – do La Bodeguita del Medio.

20.12.2012Celý článek »

Znáte tajemství slavných kubánských koktejlů?

Kuba, to jsou koktejly, jejichž základem je bílý rum. Pokud se tedy chystáte na dovolenou na Kubu, pak si kromě opalovacího krému přibalte i chuť popíjet večer  co večer tyhle kubánské národní poklady. Jen pozor na to, že některé z nich mají i 40 % alkoholu.

02.12.2012Celý článek »

Real Fábrica de Tabacos Partagás

Jedna z nejstarších a nejznámějších havanských továren na doutníky nabízí pro turisty nakouknutí do kuchyně výroby doutníků známých značek jako Montecristos nebo Cohibas.

21.09.2012Celý článek »

Plavejte s delfíny na Kubě

Letovisko Cayo Guillermo představilo pro návštěvníky „zakázaného“ ráje novou atrakci. Máte rádi film Zachraňte Williho a toužili jste si také zaplavat s kosatkami? Tak tady kosatky nenajdete, ale můžete si zaplavat s delfíny.

16.08.2012Celý článek »

Tištění knižní průvodci Kubou

Pokud vyrážíte na dovolenou na Kubu, rozhodně se vyplatí kromě nastudování online zdrojů pořídit také tištěného průvodce po Kubě. Ne vše si totiž zapamatujete a přístup k internetu v kubánské přírodě může být složitý. Proto jsme pro Vás prošli nabídku tištěných průvodců Kubou a přinášíme Vám ty nejzajímavější knižní vydání průvodců.

31.07.2012Celý článek »

Zajímavosti z Kuby

Často se na náš obrací čtenáři, s dotazem na nějaké zajímavosti na Kubě, které málo kdo zná. Právě pro ně je tento článek, který Vám odhalí nepoznaná kubánská zákoutí.

28.06.2012Celý článek »

Počasí na Kubě online

Chystáte se na dovolenou a chcete zjistit aktuální počasí na Kubě? Nebo naopak hledáte nejvhodnější termín k vycestování?

20.06.2012Celý článek »

Tam kde jsou pláže bělejší než sníh

a moře průzračnější než křišťálová studánka. Kuba je ráj dovolenkářů a potápěčů.

30.05.2012Celý článek »

Letošní turistická sezóna na Kubě

Možná jste to již četli, ale letošní turistická sezóna na Kubě má být nejlepší v novodobé historii.

22.05.2012Celý článek »

Časový posun na Kubě

Časový posun na Kubě je záludný. Na internetu se můžete dočíst 2 varianty. Která z nich je ale správná?

24.04.2012Celý článek »

Kubou na kole

Velkým zážitkem pro sportovní nadšence a milovníky kol je projekt Kubu na kole. Jedná se o opravdu adrenalinový zážitek.

20.04.2012Celý článek »

Kubánská měna

Kubánská měna je velmi zajímavá, Kuba totiž má 2 oficiální měny.

11.04.2012Celý článek »

Nejstarší kubánské náměstí Plaza de Armas

Nejstarší náměstí na Kubě leží v Havaně a jmenuje se Plaza de Armas...

26.01.2012Celý článek »

V dubnu je na Kubě klid

A vy si můžete vychutnat přepychovou dovolenou v této exotické zemi.

10.01.2012Celý článek »

Santiago de Cuba druhé největší Kubánské město

Santiago de Cuba je druhé největší Kubánské město a mnoho turistů dává tomuto městu přednost před Havanou.

30.12.2011Celý článek »

Provincie Guantánamo na Kubě

Tato kubánská provincie leží v nejvýchodnější horské části Kuby a lze se sem dostat po pobřežní cestě z Parque Baconano

30.12.2011Celý článek »

Nejkrásnější havanské náměstí Plaza de la Catedral

Nejkrásnějším kubánským náměstím v Havaně je náměstí Katedrály, v oroginále Plaza de la Catedral.

15.11.2011Celý článek »

Kubánský lid – jaký je život na Kubě?

Kuba je jedním z mála přežívajících komunistických režimů a i přes to je nesmírně atraktivní pro turisty.

10.11.2011Celý článek »

Zelené údolí Vińales, původ kubánských doutníků

Nejmalebnější kout Kuby naleznete 27km severně od Pinar de Río....

18.10.2011Celý článek »

Nejkrásnější části Havany – Prado

Prado je jedna z nejkouzelnějších částí staré Havany. Západně od její části úzkých a starých uliček se rozprostírá nádherný havanský bulvár Prado...

13.10.2011Celý článek »

Ernest Hemingway a jeho stopy na Kubě

Havanská předměstí nepatří mezi nejčistší a nejkrásnější, ale můžete zde nalézt stopy známém spisovateli Ernestu Hemingwayovi.

22.09.2011Celý článek »

Trinidad je kubánské kulturní dědictví

Právem je považován Trinidad za světové kulturní dědictví Kuby.

21.09.2011Celý článek »

Restaurace na Kubě

Většina restaurací na Kubě nemá jinou možnost než podávat standardní menu, připomínající menu z letadla – kuřecí nebo vepřová hlavní jídla spolu s rýží a fazolemi.

30.08.2010Celý článek »

Kubánské tance a hudba

Salsa, rumba, mamba, cha-cha-chá, son, danzón – kubánské rytmy jsou známy po celém světě.

16.06.2010Celý článek »

Orientální východ Kuby

Před revolucí byl východ Kuby jedinou provincií, zvanou jednoduše Orient - východ

24.05.2010Celý článek »

Kubánské koncerty živé hudby

Kubánci a společně s vlnou mezinárodní popularity tradiční kubánské hudby stále více také turisté vyžadují živou hudbu.

21.04.2010Celý článek »

Staré Santiago

Staré Santiago je část města Santiago de Cuba, která má největší atmosféru.

18.03.2010Celý článek »

Havanské pevnosti

Nejimpozantnější pevnosti na Kubě se nacházejí přímo nad obchodním přístavem v hlavním městě.

08.02.2010Celý článek »

Kubánské národní nápoje

Nejznámějším národním pitím na Kubě je ron (rum) vyráběný ze šťávy cukrové třtiny a melasy, vedlejších produktů z výroby cukru.

15.01.2010Celý článek »

Nádherné město Trinidad

Město Trinidad, třetí ze sedmi původních Velázquezových osad, zbohatlo díky pašování, trhu s otroky a cukrem.

09.12.2009Celý článek »

Kouzlo hlavního města Havany

Hlavní město ostrova s téměř třemi tisíci obyvateli je jedním z nejopojnějších míst na světě.

23.11.2009Celý článek »

Santería: Kult bohů

Santería („svaté uctívání“) je synkretické náboženství, které pochází od lidu Yoruba v Nigérii a které na Kubě šířili afričtí otroci.

06.10.2009Celý článek »

Invaze v Zátoce sviní

17. dubna 1961 se na Playa Girón vylodila jednotka 1297 kubánských emigrantů. Tito Kubánci byli vycvičeni CIA, jejíž lodě čekaly nedaleko. 

10.09.2009Celý článek »

Paradox s názvem Guantanámo

Guantanámo, americkými vojáky nazývané „Gitmo“, je na revoluční Kubě opravdovou anomálií.

03.08.2009Celý článek »

Ráj Karibiku - Severní a Jižní ostrovy

Kousek od severního a jižního pobřeží ostrova leží 3 kontrastující ostrovy. Na severu je to asi 3 km dlouhý a na většině míst jen pár stovek metrů široký korálový ostrůvek Cayo Levisa s původními plážemi.

23.02.2009Celý článek »

Nejlepší doutníky na světě

Před uvalením amerického obchodního embarga na Kubu měl prezident Kennedy, jak hlásili zpravodajové, kolem sebe na pomoc dodávku svých oblíbených doutníků. 

23.02.2009Celý článek »