Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Pullman **, Varadero
Kuba - Varadero Kuba - Varadero 30. 04. - 23. 06.
45 490,- Dos Mares **, Varadero

Kubánské Athény: město Matanzas láká na více než 300letou historii

Přidáno: 19.03.2020 | Autor: Vendula Vrablová

Kubánské Athény: město Matanzas láká na více než 300letou historii

Cestovatelé a turisté znají Matanzas jako jednu z provincií Kuby. Spojují si ji především s letoviskem Varadero na poloostrově Península de Hicacos, v severní části regionu. Málokdo ale ví, že hlavním městem provincie není zmíněné Varadero, ale stejnojmenné Matanzas. Pokud budete trávit dovolenou ve Varaderu, zajeďte si sem alespoň na krátký výlet. Máme pro vás tipy, co během návštěvy vidět.

Město staré víc než 300 let

Historie města Matanzas se začala psát v roce 1693 a byla doprovázena krvavými boji mezi původními indiánskými obyvateli a španělskými dobyvateli.  O vznik města se zasloužil Carlos II., který zde začal pěstovat kávu, tabák a cukrovou třtinu. Rozrůstaly se plantáže, ale také trh s otroky.

A když už jsme zmínili cukrovou třtinu, nemůžeme nezmínit i to, že to bylo právě město Matanzas, odkud pocházelo kolem 50 % cukru z celkové produkce ostrova (mimochodem víte, že ze šťávy z cukrové třtiny se vyrábí nejznámější nápoj Kuby?)

·        Věděli jste, že: Název Matanzas vychází ze španělského matanza, což znamená krvavá řež či porážka?

Největší rozmach zažilo město v 19. století, a to především díky vývozu cukrové třtiny. Důsledkem toho bylo, že se o město začali zajímat intelektuálové a umělci z celého světa. Město si zanedlouho získalo přezdívku kubánské Athény. Některé zdroje dokonce tvrdí, že to bylo právě Matanzas, kde se začaly vůbec jako první vydávat noviny.

·        Mohlo by vás zajímat: V Matanzas má své kořeny kubánský tanec El Danzón a také rumba.

Zašlá sláva s pachutí ropy

Ačkoli bylo Matanzas dlouhá léta významným kulturním a společenským centrem, jeho pověst v posledních desítkách let ztratila na svém lesku. V původně malebné zátoce, kde je město vystavěno, se totiž nachází přístav plný nákladních lodí, kde převažují tankery s ropou. Okolí přístavu pak dominují továrny, naftové rafinerie a jeřáby k nakládání cukru. Přesto tady existuje několik míst, které by byla škoda nenavštívit.

Co tady vidět a navštívit?

První zastávkou v Matanzas by mělo být náměstí Plaza de la Vigía, které tvoří centrum města (přečtěte si, které náměstí v Kubě je nejstarší nebo nejkrásnější). K procházkám tady vybízí úzké uličky lemované malebnými kavárničkami a několika významnými stavbami.

Za zmínku stojí třeba divadlo Sauto, postavené v roce 1863 v neoklasickém stylu, který vás upoutá hned na první pohled. Divadlo je po právu považováno za jedno z nejkrásnějších na světě. Obdivovat můžete nádherný interiér se třemi balkony, sochami představujícími postavy klasické mytologie a bronzovými sloupy.

·        Kuba je architektonickým skvostem! Přečtěte si o 5 stavbách, které vás budou fascinovat.

Muzeum bohatého plantážníka i křišťálové lahvičky s léky

Další povinnou zastávkou by jistě mělo být muzeum Palacio de Junco, které nechal v neoklasické budově vystavět bohatý plantážník. To farmaceutické muzeum Botica Francesca najdete v původní budově lékárny z roku 1882. Jedinečné kouzlo tohoto místa doplňují dřevěné police s prastarými léky a léčivkami v porcelánových nádobách a křišťálových lahvích.

Starodávné stříkačky i ručně tištěné publikace

Mezi další zajímavá místa jistě patří knihovna a Casa de la Cultura, kde dříve sídlil Lyceum Club a Casino Club. Obdivovat můžete i částečně opravenou katedrálu Catedral San Carlos z roku 1878 s nádherným stropem pokrytým freskami.

Tíhnete k hasičské tématice? Pak si tady přijdete na své. Nedaleko centra je totiž stará hasičská stanice, kde dnes sídlí Museo de los Bomberos, v němž jsou vystaveny starodávné požární stříkačky. Kousek od stanice je pak jedno z nejvýznamnějších nakladatelství na Kubě, kde dodnes vydávají krásné ručně tištěné publikace.

Kubánské Benátky s koloniální historií

Městem protékají dvě významné řeky Yumurí a San Juan, na nichž bylo vybudováno nespočet mostů. Jeden z nich – Bacunayagua se tyčí až do výšky 110 metrů, odkud je krásný výhled na údolí Yumurí a klášter Ermita de Montserrat Castillo San Severino – jednu z nejvýznamnějších španělských pevností v Americe.

Stavba pevnosti byla dokončena v roce 1735 a sloužila především jako vězení. Popraveno zde bylo několik desítek lidí. Dnes tady sídlí muzeum připomínající předkolumbovskou a koloniální historii ostrova i obchodování s otroky.

·        Náš tip: Vracíte se z Matanzas zpátky do Varadera? Přečtěte si, co dalšího kromě koupání tady můžete podniknout.

Co dalšího můžete vidět v okolí?

Provincie Matanzas nabízí také nespočet přírodních krás a zajímavostí. Nedaleko hlavního města najdete třeba mořský park Cayo Piedras del Norte, který láká na skvělé podmínky pro šnorchlování a potápění.

Za návštěvu stojí i park Varahicacos, k němuž patří lesy, pobřeží, jezero Mangón a archeologicky významná jeskyně Ambrosio (zmínili jsme se o ní v tomto článku). Zmínit musíme i poloostrov Hicacos s oblíbeným letoviskem Varadero, které je proslulé zejména pro své přenádherné pláže a kvalitní ubytovací kapacity.

Komentáře