Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Architektura v Havaně: 5 staveb, které vás budou fascinovat

Přidáno: 10.01.2017 | Autor: Petra Malá

Architektura v Havaně: 5 staveb, které vás budou fascinovat

Na Kubu všichni, kteří se sem chystají poprvé, vyrážejí s mnoha pocity, myšlenkami, ale hlavně s očekáváním. Obrázky koloniální architektury v Havaně jsou úchvatné, ale vidět je na vlastní oči, to je nezapomenutelné!

1. Národní umělecká škola

Tato stavba na sebe strhává pozornost tak nějak samozřejmě. Jde totiž o uměleckou školu. Netradiční vzhled získává minimalismem a dokonalou funkčností prvků, zaujme především červenými cihlami a rozmanitými, nepravidelnými tvary jednotlivých částí. O vznik budovy i instituce se zasloužil Fidel Castro a Che Guevara, ale než stihli dělníci dokončit všech pět budov, styl, v němž je prováděli, vyšel z módy. Proto byly nakonec dokončeny jen tři budovy.

2. Ruská ambasáda

Na spoustě míst po celém světě najdeme mnoho budov ze 70. let a budov, která nás až strašidelně vracejí do dob socialistického realismu. Jednou z těch světově hodně viditelných budov je právě Ruská ambasáda v Havaně a při pohledu na ni nemůžete udiveně nezvednout obočí. Ční totiž vysoko k nebi v několika typicky hranatých blocích a skutečně nevídaně kontrastuje se svým okolím, luxusnější havanskou čtvrtí Miramar. Zasadit do tropického karibského ráje takhle „studenou až ledovou“ stavbu chtělo zřejmě hodně odvahy.

3. Budova společnosti Bacardi

Na rozdíl od ruské ambasády je naprosto úchvatná budova společnosti Bacardi, světoznámého výrobce rumu. Zaručeně ji musíte vidět při svých toulkách Starým Městem – už proto, že ji prostě přehlédnout nelze.

Stavba je úžasným dokladem o kráse architektonického stylu art deco. Budova pochází z roku 1930 a má dokonce zvonici. V roce svého otevření byla největší stavbou ve městě a rodině Bacardi, která se zasloužila o její vznik, začala časem po krku šlapat vláda. Ke konci 50. let se proto rodina i se svou výrobou přestěhovala. Dnes je tahle budova snad tou nejkrásnější kancelářskou budovou na planetě.

4. Národní muzeum výtvarného umění

Národní muzeum výtvarného umění v Havaně se skládá ze dvou budov, přičemž každá má úplně jiné kouzlo – jedna je totiž moderní až strohá či minimalistická, druhá je zase skutečným zdobeným palácem z roku 1927. Každá budova také ukrývá něco jiného. Stačí to objevit!

5. Památník José Martího

A do pěti všeho dobrého zmiňme ještě památník národního hrdiny José Martího na Náměstí revoluce. Mramorová věž měří 358 stop a má nápadný půdorys pěticípé hvězdy. Stojí zde už od konce 50. let. Zatímco ve spodní části věže můžete navštívit muzeum, v horní části se nachází vyhlídka, z níž je překrásný pohled na město. 

Komentáře