Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Jineteros – Kubánci, kterým byste se měli obloukem vyhýbat

Přidáno: 20.03.2017 | Autor: Petra Malá

Jineteros – Kubánci, kterým byste se měli obloukem vyhýbat

Už jste o nich možná slyšeli. Pohybují se v místech, kde chybí konkrétní služby, nebo kde mají pocit, že by si mohli vydělat nějakou tu korunku, tedy vlastně peso. Jsou to pochybní prodavači, průvodci, nebo dokonce prostitutky a vždy jim jde především o vlastní obohacení na úkor vaší spokojenosti.

Rozhodně neříkáme, že každý, kdo vám kdekoli cokoli nabídne, se k jineteros řadí. Někteří oblasti znalí Kubánci rádi provedou turisty svou krajinou, nechají si něco zaplatit a s jejich službami budete spokojení. Nebo budete spokojení se zakoupením suvenýrů – když nebudete smlouvat, to totiž tento druh obchodníků ze srdce nenávidí a hned to na sobě dává znát.

Kromě obchodníků, kteří se vám mohou snažit vnutit i to, co doopravdy ani trochu nechcete, může jít i o taxikáře bez licence, s nimiž není radno jezdit – pro jistotu.

Jak s jineteros mluvit?

Rázně. Na nic jiného neslyší. Dejte mu jasně najevo, že nemáte o jeho služby zájem, buďte úseční, jen těžko bude na jednoslovné odpovědi reagovat tak hbitě a přesvědčivě jako na dlouhá souvětí. Pozor na ně, umí perfektně zahrát na city a do obchodu tahají i rodinné vazby. Příklad? „U nás si koupíte poctivé doutníky, které vlastnoručně vyráběl můj strýc.“ A podobně.

Tvrďte, že už suvenýry máte, že u sebe momentálně nemáte peníze nebo že nechcete nikam svézt taxíkem. Mezi jineteros se často pohybují i prostitutky. Ten mohou pánové říct, že jsou šťastně ženatí a rozptýlení nevyhledávají.

Poněkud horší situace může nastat, když se po Kubě pohybuje samotná žena nebo třeba dvě přítelkyně. Zvlášť pokud jsou světlejší typy (blond vlasy, šedé nebo modré oči), mohou se snadno stát úplným magnetem na tento typ lidí. Proto doporučujeme chodit s ověřeným, certifikovaným průvodcem.

Běžní Kubánci, zvlášť ti starší, by se pro ostatní lidi rozkrájeli, jak jsou hodní, dobří a pohostinní. Jineteros jsou obvykle mladší lidé, kteří se snaží relativně snadnou cestou sehnat peníze. 

Komentáře