Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Kohoutí zápasy na Kubě: oficiálně zakázané, přesto nelegálně provozované

Přidáno: 15.07.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Kohoutí zápasy na Kubě: oficiálně zakázané, přesto nelegálně provozované

Načepýření kohouti se škubou v rukou svých majitelů. Všude je slyšet ryk, pískot a kokrhání. Ačkoli jsou oficiální kohoutí zákazy od roku 1959 zakázané, stejně na Kubě existuje nespočet neoficiálních arén, ve kterých tyto krvavé bitky probíhají. Kohoutí zápasy ovšem nejsou jen tradiční kratochvílí, ale také fenoménem, který přibližuje charakter komunisty ovládané společnosti, kde lidé žijí napůl v šedé zóně.

Registrovaná zvířata

Výjimky potvrzují pravidlo. Proto bylo ještě před několika lety možno majitele kurů registrovat ve státním podniku pro zvířenu a květenu a následně kohouty přihlásit do klání pořádaných pod hlavičkou havanského klubu kohoutích zápasů. Na opeřené svěřence je ovšem přísně zakázáno sázet. Krvavé podívané se ale místní nevzdali. Výdělky nicméně připadají z valné části klubu a funkcionářům.

Mohlo by vás zajímat: Náměstí Revoluce v Havaně jako místo masivních režimních manifestací 

Neoficiální arény

Protože se v této oblasti točí velké peníze, začalo vznikat stále více tzv. neoficiálních arén, které si v ničem nezadaly s arénami z minulosti. Arény byly ilegálně vytvořeny v některých restauracích a jednodušších přístřešcích často dále od centra Havany či jiných měst. Probíhají tu nepovolené, ale úřady většinou tiše tolerované, turnaje. Jak někteří místní tvrdí: „Kohouti tu ale byli před Castrem a budou tu pořád“.

Jak vycvičit bojového kohouta?

Než se takový kohout dostane do arény, musí absolvovat vyšetření u veterináře, pak ho čeká vážení, podle kterého je mu přidělena kategorie, v níž bude zápasit. Když s ním majitel absolvuje registraci, je mu na každou nohu pomocí vosku a drátů přidělána ostruha, aby byl účinek boje co nejsilnější.

Štěstí je jen muška… krvavá

V aréně pak takový „bojový kohout“ dostane pouze jednu šanci. Velkou roli při ní hraje štěstí. Někteří majitelé drží svá zvířata v ruce a nechávají je, aby předchozí boje sledovala, jiní je uvazují na dvorku arény. Většině z nás se pravděpodobně myšlenka na zkrvavené opeřence úplně nezamlouvá. Jediné, co v této problematice můžeme udělat, je podobných aktivit se nezúčastňovat. Kohoutí zápasy ke Kubě totiž patří, tak jako korida ke Španělsku.

Komentáře