Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Kuba – země zaslíbená tabáku a kvalitním doutníkům!

Přidáno: 02.04.2013 | Autor: Redakce

Kuba – země zaslíbená tabáku a kvalitním doutníkům!
Pokud, i přes negativní dopady na zdraví, holdujete cigaretám a doutníkům, pak pro vás dovolená na Kubě bude rájem. Právě tady je totiž domovina těch nejznámějších a prý i nejlepších doutníků světa – doutníků Cohiba. Kuba je země tabáku zasvěcená.
 
Mimochodem, věděli jste, že za pradomovinu doutníků jsou považované Kanárské ostrovy? Zlatá éra tabáku přišla na Kubu až v polovině 18. století, to tu zdejší černí otroci začali s masivní ruční výrobou slavných doutníků. Dnes se jich na Kubě každý rok ručně (!) uválí asi půl miliardy. Z té jde pak pětina na vývoz.

Doutníky nenakupujte na ulici!

Rozhodnete-li se dopřát si během dovolené doutník, případně přivézt pár kousků jako suvenýr svým přátelům domů, pak ale pečlivě vybírejte. Někteří Kubánci jsou totiž ohromní podnikavci a neváhají prodat doutníky opravdu špatné kvality turistům, kteří jsou neznalí a nekvalitu nepoznají.
 
Obvykle se k vám někdo přitočí na ulici, na večerní promenádě, bude tvrdit, že doutníky, které nabízí, jsou prvotřídní a navíc za skvělou cenu. Bude do vás šít a vy nakonec pár kousků koupíte – vždyť jsou přeci kubánské! Takový typ nákupů ale obvykle dobře nedopadá.
 
Mnohem lepší je nakoupit doutníky přímo v tovární prodejně hned po exkurzi, kterou si tam jako turisté můžete domluvit. Velmi často jde takovou exkurzi domluvit i s cestovní kanceláří, se kterou jedete, jako fakultativní výlet.

Navštivte továrny, dozvíte se spoustu zajímavostí!

Během podobných prohlídek s průvodcem se dozvíte třeba to, že nejlepší tabák se pěstuje v údolí Vuelta Abajo na západě Kuby. 
 
Mimochodem – samotný doutník je tvořený třemi částmi. Náplní, která je obvykle z celý listů, podle kterých doutník chutná, vázacími listy, které určují rychlost hoření, a krycími listy, které by měly být nejkvalitnější. Od jejich barvy se pak odvíjí i chuť doutníku – čím jsou tyto listy tmavší, tím je chu´t doutníku sladší a plnější. 
 
Pokud si potrpíte na kvalitu, pak pořizujte doutníky Cohiba, případně jakékoli doutníky s označením vintage. To totiž říká, že doutník je umotaný z nejlepších tabákových listů, které v jednotlivých sklizních jsou. Počítejte ale s tím, že cena podobných doutníků se pohybuje už v řádech stovek a tisíců českých korun.

Komentáře