Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Milovníci vojenské historie, tohle vám v Havaně nesmí uniknout!

Přidáno: 04.07.2017 | Autor: Petra Malá

Milovníci vojenské historie, tohle vám v Havaně nesmí uniknout!

Nad havanským přístavem se tyčí dvě stavby, které nenechají v klidu žádného milovníka vojenské historie, ale ani laiky, běžné turisty, kteří chtějí obdivovat koloniální tradice Havany i celé Kuby. Kam a na co tedy vyrazit?

Rozhodně se vydejte k hradu El Morro a pevnosti La Cabaňa. Obě vojenské stavby na sebe navazují a dohromady tvořily ve své době největší španělský komplex na americkém kontinentu.

El Morro – pro kolonisty, vězně i turisty

Hrad El Morro vznikala v letech 1589-1630 a pojmenován byl podle skály, na níž stojí. Zatímco dnes se jeho zákoutími procházejí turisté, za dob kolonialismu hrad sloužil jako opěrný bod Španělů a v poměrně chmurné atmosféře, která zde panovala ještě před několika desítkami let, si tu své pravděpodobně nejděsivější životní okamžiky zažili vězni označovaní jako nepřátelé socialismu.

Hrad na svém místě vznikl, aby chránil přístup do přístavu. Hradby byly silné až 3 metry a odolávaly až do roku 1762, kdy podlehly útoku Angličanů. Postaven byl podle návrhu vojenského inženýra Juana Bautisty Antonelliho a zajímavý na něm byl jeho tvar nepravidelného polygonu obklopeného příkopem ve skále.

La Cabaňa – posila po anglickém dobytí

Pevnost La Cabaňa vznikala v letech 1764-1774, což bylo poté, co Havanu dobyli Angličani a následně zase odtáhli. Mohutná stavba stála asi 14 miliónů pesos a na návrhu a realizaci stavby se podepsali především francouzští inženýři. Pevnost zaujímá neuvěřitelných 10 hektarů a má tvar rovnoramenného trojúhelníku. Bašty této pevnosti dosahují tloušťky i 10 metrů. Pevnost se skládá z několika hradeb, přičemž každá je o něco vyšší než předchozí.

Nechybí tu ani vodní příkopy, které spolkly každého nezvaného návštěvníka, jenž se náhodou dostal přes nějakou tu hradbu. K dokonalosti už zbývá jen zmínit padací most a suchý příkop. 

Komentáře