Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Mléčná laguna je největší vodní div světa

Přidáno: 01.04.2017 | Autor: Vendula Vrablová

Mléčná laguna je největší vodní div světa

Pokud se někdy v budoucnu budou volit nové Divy světa, budeme lobbovat za „Mléčnou lagunu“ na Kubě!  Tahle kráska, jejíž rozloha činí neuvěřitelných 67 kilometrů čtverečných, je po právu tím největším sladkovodním jezerem na Kubě. Laguna de Leche je součástí mokřadů v severní části provincie Ciego de Avila a najdeme ji zhruba 5 kilometrů od známého městečka Morón. Čím je způsobena její typicky mléčná barva? 

Proč je voda bílá

Pokud se zahledíte na hladinu jezera, jistě si oči minimálně dvakrát promnete. Zrak vás ale nešálí. Jezero má opravdu na první pohled mléční zbarvení. Podloží jezera je totiž tvořeno především vápencem a jeho usazeninami, pískem a rašelinou. Během přirozeného pohybu vody se ode dna postupně uvolňují maličkaté vápencové částečky, které na povrchu jezera vytváří jeho příznačnou mléčnou barvu.

Ze sladkého jezera se stalo jezero slané

Původně byla Laguna de Leche plná sladké vody. Dnes už je zde ale voda slaná. Čím to bylo způsobeno? Protože bylo potřeba použít část jezera jako přepravní kanál pro distribuci cukru, který ústil až do moře, jezero se se slanou mořskou vodou v průběhu let promíchalo a dnes již obsahuje až 48 gramů soli na jeden litr vody. Kanál byl ovšem v roce 1988 uzavřen a jezero je od té doby každý rok bělejší.

Laguna de Leche jako útočiště ryb i plameňáků

Tradičními obyvateli tohoto unikátního jezera jsou hejna různých ryb, díky nimž zde své útočiště nachází také plameňáci karibští, kteří se zabydleli nejen na samotném jezeře, ale také v jeho přilehlých ostrovech. Laguna de Leche je významnou turistickou atrakcí, kterou sem jezdí obdivovat cestovatelé z celého světa. 

Komentáře