Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Navštivte Santa Claru, město revolucionáře Che Guevary

Přidáno: 11.08.2014 | Autor: redakce

Navštivte Santa Claru, město revolucionáře Che Guevary
Jeho podobizna zdobí trika, čepice, plakáty… spousta lidí ale vlastně ani netuší, co byl zač. Ernesto Rafael Guevara de la Serna byl kubánský revolucionář, který je dnes pohřbený v městě Santa Clara, místě poslední bitvy kubánské revoluce.
 
Narodil se v Argentině, v průběhu života ale přijal kubánské občanství a svůj život spojil právě s Kubou. Che Guevara původně vystudoval lékařství, poměrně záhy se ale seznámil s Fidelem Castrem, shlédl se v marxistickém učení a stal se jednou z hlavních postav kubánské revoluce. 

Jeden z vůdců revoluce

Společně s Castrem se v roce 1956 vylodili na Kubě a další téměř tři roky vedli válku proti vládci země Batistovi. Che Guevara byl v této době vůdcem kubánských guerill. On byl také tím, kdo vedl jednu ze dvou partyzánských skupin, které v prosinci 1958 napadly a následně dobyly město Santa Clara.
 
A právě bitva u Santa Clara je podle historiků tím hlavním momentem, který zvrátil boje na Kubě na stranu revolucionářů. Vždyť 12 hodin právě po této bitvě utekl Batista ze země.
 
V dalších letech byl Che Guevara pravou rukou Fidela Castra. Nicméně je nutní poznamenat, že rukou, na které utkvěla krev stovek a stovek popravených. Che Guevara se osobně podílel na hromadných popravách. Pak byl mimo jiné ministrem průmyslu a pak… pak se po sporech s Castrem rozhodl Kubu opustit a šířit marxistickou revoluci dál… klidně i pomocí zbraní.

Popravený v Bolívii

Che Guevara se vydal do Konga a následně do Bolívie, kde by v roce 1967 zajatý, následně popravený a pohřbený v neoznačeném hrobě.
 
Na Kubu se pak jeho ostatky dostaly až o 20 let později – v roce 1997, kdy byl se všemi vojenskými poctami pohřbený v mauzoleu v městě Santa Clara. S ním je ve velkém a honosném komplexu pohřbeno ještě dalších 29 jeho spolubojovníků. Na místě je zhruba osm metrů vysoká bronzová socha revolucioáře a svítí tu věčný oheň. 
 
Mimo to tu mohou turisté navštívit muzeum, kde najdou všechny informace týkající se Che Guevarova života. 

Zdroj fotky: http://en.wikipedia.org/wiki/Mausoleo_Che_Guevara#mediaviewer/File:Che_Guevara_-_Grab_in_Santa_Clara,_Kuba.jpg  (licence CC BY-SA 3.0) 

Komentáře