Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Po stopách majora Zemana: Případy řešil i na Kubě

Přidáno: 02.02.2015 | Autor: Redakce

Po stopách majora Zemana: Případy řešil i na Kubě
Když se komerční televize rozhodly na přelomu dvacátého a jednadvacátého století reprízovat tento seriál, byl z toho obrovský poprask. A to dokonce tak velký, že kauza „major Zeman“ zamířila až k soudu. Televize nakonec musely před úvodní titulky umístit sdělení, které osvětlilo, že seriál vznikal za minulého režimu a je tedy dobově zatížený. 
Lidé se ale koukali. A nebylo jich málo. A u sedmadvacátého a osmadvacátého dílu pravděpodobně řešili, kdy byli natočené exotické exteriéry. Zajímá vás to taky? Pak vězte, že díly „Poselství z neznámé země“ a „Rukojmí v Bella Vista“ umístili do slavného údolí Viñales na západě Kuby.

Případy řešil Zeman v údolí Viñales

Údolí Viñales leží na západním cípu ostrova zhruba 150 kilometrů od Havany a na fotkách z Kuby ho rozhodně poznáte. Jsou pro něj totiž typické takzvané mogoty, homole vystupující vysoko nad okolní krajinu. Celé údolí je krasového původu a už několik let je na seznamu světového dědictví UNESCO.
V jeho srdci pak leží hotel Los Jazmines – světlounce růžová stavba v elegantním stylu, s obrovskými okny, ze kterých je božský výhled, a s bazénem a sluneční terasou, která přímo láká k relaxu. A právě tady vznikala podstatná část dvou zmiňovaných epizod.

Přejmenování hotelu Bella Vista

V seriálu se ale hotel nejmenoval Los Jazmines – na televizních obrazovkách se o něm hovořilo jako o hotelu Bella Vista. Československý televizní štáb v něm tehdy strávil šest týdnů a přímo v jeho interiérech a  bezprostředním okolí hotelu natočil velkou část materiálu. 
Režisér Jiří Sequens dokonce chtěl část záběrů použít i pro svůj další plánovaný film – to mu ale nakonec nebylo umožněné. Herci si ale natáčení na Kubě užili – traduje se, že třeba Jan Kanyza natáčel jen tři dny. Zbytek pobytu měl volno.
Kromě kubánského údolí Viñalez se v těchto dvou dílech objevil i německý přístav Kiel, ze kterého dnes odplouvají i velké parníky n okružní plavby, a pak samozřejmě pražské lokace. 

Komentáře