Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-

Taínové téměř vymřeli. Jejich DNA ale stále přežívá

Přidáno: 20.11.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Taínové téměř vymřeli. Jejich DNA ale stále přežívá

A to v tělech dnešních obyvatel karibských ostrovů! Říká se, že tu pravou Kubu zažijete, jakmile opustíte pohodlí čtyřhvězdičkových hotelů. Pokud vaše kroky povedou do Cienfuegos, které se nachází v centrální části jižního pobřeží ostrova, cca 250 km od Havany, nenechte si ujít návštěvu krokodýli farmy nebo indiánské vesnice Guama. Jde vlastně o jakýsi skanzen, mapující život kmene Tainů (Aldea Taína). Navštívit ji můžete v rámci poznávacího zájezdu To nejlepší z Kuby. Kdo to vlastně Taínové byli a co jste o nich nevěděli?

Na pokraji vymření

Etnikum Taínů obývalo oblast Velkých a Malých Antil v Karibiku v době příchodu prvních Evropanů. Asi nikoho tak nepřekvapí, že to byli právě Taínové, kteří měli tu čest setkat se osobně s Kryštofem Kolumbem. Bohužel poměrně krátce nato naplno pocítili nápor krutých dobyvatelů. Většina z nich byla zabita, další byli zotročeni a značnou část původních obyvatel pak zahubily zavlečené choroby. Naštěstí jich hrstka přežila.

 

 

Kde jsme je mohli najít?

Taín znamená v překladu „mírumilovný“. Ostatně o jejich přátelské a nekonfliktní povaze se zmínil už sám Kryštof Kolumbus. Taínové byli příslušníky Arawacké skupiny indiánů původem z Jižní Ameriky, kteří původně sídlili na Hispaňole (Haiti a Dominikánská republika) a Portoriku, později se usídlili na Kubě. Ačkoli se může dát, že šlo o primitivní kmeny, na jejich obhajobu musíme dodat, že byli skvělí zemědělci, kteří bravurně ovládali další řemesla, jako hrnčířství, košíkářství, výroba tříbarevné keramiky, kánoí a disponovali schopností zpracovat zlato za studena.

Jak to vypadalo v typické Taínské vesnici?

Nejvýše postavený byl náčelník kazik, který byl nad oblastními náčelníky nitainos. Každá jednotka vedená  nitainosem pak měla svého čaroděje a kněží nazývané behiquesi. Moc kaziků se dělila v rámci rodu. Zajímavé je (na tehdejší uspořádání společnosti), že kazikem mohla být klidně i žena. Náčelník, případně náčelnice pak měli neomezenou moc a společně s nitainos a behiquesi tvořili elitu.

Houpali se v sítích, jedli krysy a kouřili tabák

Prapůvodní kmen Taínů si stavěl svá obydlí ze dřeva a palmového listí. Uvnitř byly závěsné sítě zvané hamaky spletené z rostlinných vláken. Jednotlivá obydlí byla stavěna do kruhového půdorysu. Taínové se živili především maniokem, který ale bylo potřeba důkladně tepelně upravit. Nepohrdli ale ani mušlemi nebo masem krys. Taínové byly poměrně malí (měřili asi 1,45 metru) a volné chvíle si krátili pokuřováním tabáku. Zajímavostí je, že ačkoli původní kmen téměř vymřel, genetici zjistili, že podstatná část DNA Taínů stále přežívá v tělech dnešních obyvatel karibských ostrovů.

Komentáře