Typická kubánská jídla, která prostě musíte ochutnat
Přidáno: 10.08.2019 | Autor: Vendula Vrablová
Ačkoli nepatří kubánská kuchyně mezi nejpestřejší, má turistům co nabídnout. Mnozí z vás se možná domnívají, že základem jídelníčku tohoto ostrovního státu budou ryby a mořské plody. To ale není tak úplně pravda. Místní konzumují především vepřové a hovězí maso, které prokládají rýží, černými a červenými fazolemi nebo smaženými batáty. Jaká jídla byste měli během svých toulek Kubou ochutnat? Tady je naše menu.
Congrí si zvládnete připravit sami doma
Pokud existuje typický kubánský pokrm, pak je to jistě congrí – směs rýže a fazolí, která je bohatým zdrojem sacharidů a bílkovin. Pokrm se připravuje z černých fazolí, rýže, cibule, barevných paprik, česneku a masová verze je doplněna o vepřové maso. Na Kubě se congrí podává jako samostatný pokrm a v každé oblasti se vaří z trochu jiných surovin. Základ z rýže a černých fazolí je ale všude stejný.
Mohlo by vás zajímat: Kdo by Che Guevara? Bojovník revoluce, fanatik nebo nevinný snílek?
Pro milovníky grilování
Nesmírně oblíbené jsou na Kubě nejrůznější grilované speciality. Pochutnat si můžete třeba na grilovaném mase, které se rozkrájí na malé plátky, a ochutí marinádou mojo, tvořenou směsí česneku, cibule, olivového oleje, a pepře. Masožravci jistě ocení také chuť uzené kotlety zvané lomo ahumado, či chulentas - přírodních řízečků.
Steaky a pizzy na každém rohu
Kromě specialit z grilu si Kubánci a ostatně také turisté pochutnávají též na nejrůznějších druzích steaků. Příkladem budiž Polomilla steak, který se marinuje v citrónovo-česnekové marinádě. Po naložení je rychle orestován na pánvičce a na talíři posypán nakrájenou cibulí a petrželkou. Pokud si na mase příliš nepochutnáte, vyzkoušejte místní pizzu, která je ale většinou připravená z tradičního „buchtového těsta“, posypaná sýrem a šunkou.