Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Kohoutí zápasy na Kubě: Krvavá, ale ještě stále oblíbená zábava

Přidáno: 02.03.2015 | Autor: redakce

Kohoutí zápasy na Kubě: Krvavá, ale ještě stále oblíbená zábava
Tak jako je pro Španělsko typická korida, tak jdou pro některé karibské země typické kohoutí zápasy. A platí to i pro Kubu. Načepýření opeřenci spolu bojují na život a na smrt. I přesto, že jsou krvavé kohoutí zápasy na Kubě oficiálně zakázané.
Někdo je označuje za primitivní a dost možná by se našlo více těch, kteří je odsuzují než jejich obhájců. Kohoutí zápasy jsou krvavá podívaná jen pro silné nátury. Na kubánském venkově jsou ale stále populární, byť zakázané.

Kohoutí zápasy jsou od roku 1959 zakázané

Jejich zákaz se datuje do roku 1959, ve kterém se k moci na Kubě dostal Fidel Castro. A právě on kromě mnoha dalších věcí zakázal i hazard, pod který kohoutí zápasy spadají.
 
Více o Castrově Kubě se dozvíte zde. 
Ptáte se proč? Protože se na ně sází. A rozhodně nejde o malé částky. Znalci tvrdí, že se během jednoho kohoutího zápasu v přepočtu prosází až několik set dolarů – což je na chudé Kubě částka rovnající se malému jmění. Velkou zásluhu na tom má postava bookmakera. Pokud je dostatečně výřečný, pak dokáže diváky kohoutích zápasů přesvědčit, aby vsadili i vlastní boty.

Dál od vesnic a od cest

Ano, kohoutí zápasy jsou na Kubě oficiálně zakázané, režim je ale tiše toleruje. Původní vesnické kohoutí arény jsou sice opuštěné, některé i stržené, vesničané ale za touto zábavou vyrážejí dál od vesnic. Vybavení kubánskými doutníky a rumy opouštějí jednou za čas vesnice a na improvizovaných bojištích dál od cest prožívají napětí z boje. Ženy mezi nimi ale nehledejte, těch je minimum, kohoutí zápasy jsou mužská zábava.
Kohoutí zápasy mají na Kubě historickou tradici, podobně jako korida ve Španělsku. Umění výchovy a výcviku bojových kohoutů se předává z otce na syna, z generace na generaci. Poprvé jsou kohouti vpuštění v rámci tréninku do arény už ve věku zhruba dvou měsíců – a v dalších měsících a letech se z některých z nich stávají známí šampioni. 
 
Více o historii Kuby

Zábava v šedé zóně zákona

Kohoutí zápasy se sice odehrávají v šedé zóně zákona a za nelegální sázení na ně se udělují opravdu tvrdé tresty, samotné zápasy jsou ale svázané přísnými pravidly. Ještě před zápasem je nutné domluvit délku boje, délku ostruh, domluvit se, jaká je akceptovatelná hmotnost a velikost soupeře, zda nejde o příliš velký nepoměr…
A pak? Pak už jen rozhodčí zahájí zápas a ztvrdlá a vyprahlá kubánská zem se zvíří prachem a kohoutím peřím.

Komentáře