Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-
02. 04. - 11. 04.
20 975,-

Nejvyšší hora Kuby: Jen o 371 metrů větší než Sněžka, ale stojí za to!

Přidáno: 22.02.2017 | Autor: Vendula Vrablová

Nejvyšší hora Kuby: Jen o 371 metrů větší než Sněžka, ale stojí za to!

Pohoří Sierra Maestra na pomezí provincií Santiago de Cuba a Granma nabízí ideální podmínky a možnost návštěvy nejvyšší hory Pico Real del Turquino, která svou výškou jen o pár metrů převyšuje Sněžku. Přesto však má své kouzlo, které by bylo škoda neokusit.

Nejvyšší hora uprostřed národního parku

Pico Real del Turquinovýškou 1974 m n. m. je nejvyšším bodem Kuby, ale i oblíbeného národního parku Parque Nacional Turquino, který se rozprostírá v její těsné blízkosti. Na vrcholku hory je umístěnu busta kubánského národního hrdiny a vůdčí osobnosti kubánského hnutí za nezávislost na Španělsku Josého Martího. Svahy hory jsou porostlé bujnou vegetací a turisté, kteří na horu míří, se setkají také s celou řadou zástupců zdejší fauny.

Plánujete výšlap? Vyzbrojte se povolením

Ještě před tím, než se na samotnou nejvyšší horu Kuby vydáte, nezapomeňte, že výstup na ni je podmíněn platným povolením, které vyřídíte třeba ve městě Santiago de Cuba. Pokud si povolení nevyřídíte a přesto výstup risknete, v případě, že vás tady někdo potká, počítejte s pěkně tučnou pokutou (v tom lepším případě).

Na horu jednou ze dvou tras

Jakmile získáte povolení, můžete začít plánovat samotnou trasu výstupu, kterou je možno realizovat prostřednictvím jednoho ze dvou výchozích bodů. Zvolit můžete městečko Las Cuevas, kde naleznete turistickou ubytovnu k přenocování, nebo něco vzdálenější vesničku La Mula, kde lze ale samozřejmě také přenocovat a ráno se – plni sil a odhodlání – vydat na cestu. Mějte však na paměti, že výstup  na Pico Real del Turquino není pro začínající amatéry. Cesta je totiž dlouhá a náročná, proto se ji nevyplatí podceňovat.

Hlavní štáb Fidela Castra i pták Tokororo

První překvapení vás bude čekat již na samotném úpatí hory, kde se nachází partyzánský tábor, jenž byl v době Kubánské revoluce zároveň hlavním štábem Fidela Castra. Štáb vznikl v roce 1958 a dodnes funguje jako muzeum. Během své cesty na vrcholek se budete prodírat hustým stromovím, kde vás poctí svou návštěvou řada zástupců zdejší fauny, mezi něž patří třeba národní kubánský pták Tokororo nebo téměř vyhynulý drozd carpintero real.

Na vrcholek hory nejen za vyhlídkou, ale i kávou

Díky výborné kvalitě zdejší půdy nabízí Sierra Maestra perfektní podmínky pro pěstování věhlasné kubánské kávy. Celých 90% veškeré kubánské produkce tvoří právě káva z místních plantáží. V obchodech a na trzích ji najdete pod označením Turquino.

 

 

Chuť kávy je díky unikátnímu složení půdy perfektně vyvážená a zamilují si ji především milovníci jemných káv typu arabica s nízkou kyselostí. 

Zdroj úvodní fotografie: wikimedia.org 

Komentáře