Cestujete na Kubu? Nezapomeňte ochutnat kubánskou kávu!
Přidáno: 17.03.2016 | Autor: Petra Malá

V regálu v obchodě sáhnete po levné instantní kávě a prášek, který kávu ani zdaleka nepřipomíná, pak ledabyle zalijete vodou a jste rádi, že máte teplý a alespoň trochu povzbuzující nápoj v hrnku. Dost. Je čas přenést se na Kubu a podívat se na zdejší kávu, která neprávem stojí ve stínu kávy brazilské, kolumbijské nebo etiopské.
Přečtetě si více o gastronomii, a nejen o kávě, na Kubě zde.
Kuba je producentem kvalitní arabiky, a to už déle než 200 let. Milovníci kávy po celém světě ji mohou ochutnat prostřednictvím značek Cubita, Serrano Superior nebo Turquino. Vesničané je zde láskyplně a poctivě pěstují na menších i větších polích, a budete-li chtít, dovolí vám pár zrnek si uloupnout – když se jich na to předem zeptáte, pochopitelně.
Káva 1 000 metrů nad mořem
Kubánská káva je specifická tím, kde je pěstována. Její lokalitou jsou kubánské hory Sierra Maestra v jihovýchodní části ostrova a jedna ze značek, Turquino, nese název po nejvyšším vrcholu právě tohoto pohoří. Kávové plantáže se většinou rozprostírají v nadmořské výšce pohybující se kolem 1 000 m n. m., ale samozřejmě i níže.
Žádná novinka, už dlouho oblíbený nápoj
Káva se na Kubě začala pěstovat zhruba v polovině 18. století, kdy také došlo k založení první zdejší továrny, v níž se měla káva zpracovávat. Pravidla, která byla tehdy stanovena pro pěstování kávy, se dodržují dodnes, což kávě dodává nejen skvělou chuť a báječný vzhled, ale i kouzlo starého a prověřeného.
Kromě kávy je Kuba proslavená také - Por Cuba Libre! Znáte jeho příběh?
Proč kubánskou kávu? Je vynikající!
Milovník kávy se nemůže vrátit z Kuby, aniž by zde ochutnal krémovou, poněkud sladší kávu s kakaovým či oříškovým nádechem. Nenechte se však zmást kávou, kterou vám mohou nabídnout „domorodci“ – ti totiž dostávají příděly méně kvalitní a rozhodně ne tak chutné kávy. Z té byste mohli být opravdu zklamaní.