Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie
PředchozíPředchozí
DalšíDalší

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 13. 06. - 24. 06.
68 990,-
Velký okruh Kubou Velký okruh Kubou 24. 10. - 04. 11.
71 590,-
04. 04. - 12. 04.
19 474,- Hotel Mar del Sur **, Varadero
04. 04. - 12. 04.
22 074,- Gran Caribe Club Kawama ***, Varadero

Gastronomie

Kuba - Úrodný ostrov s nedostatkem masa

Je smutným paradoxem, že v zemi, která je tak úrodná, mají takový problém s nedostatkem jídla pro obyvatele. Během takzvaného „zvláštního období“ na počátku 90. let minulého století se stal nedostatek potravin velmi vážným problémem. Dávky jsou stále nedostačující, kuřata, maso a mnoho dalších potravin se nedá jednoduše opatřit.

Rozdíl mezi domácími a turisty

Nicméně vrstva lidí oplývajících dolary (turisté a malá hrstka Kubánců) je proti tomuto strádání imunní a dostane většinu a také to nejlepší z toho mála, které je dostupné. Takže nepřijíždějte na Kubu s očekáváním nezapomenutelných gastronomických zážitků. Kuba kdysi mívala úctyhodnou criollo (kreolskou) kuchyni, spojení španělských a afrických kulinářských tradic.

ovocné tržiště kuba

Mnoho kubánců se nyní omezilo pouze na obědový balíček nebo sendvič a tradice sednout si k formálnímu jídlu, tak běžná v jiných španělsky mluvících zemích, jak se zdá, vymizela.

Restaurace na Kubě

Mnoho restaurací nemá jinou možnost než podávat standardní menu, připomínající menu z letadla – kuřecí nebo vepřová hlavní jídla spolu s rýží a fazolemi. Většina hotelů neriskuje a nabízí mezinárodní kuchyni. Jestliže se nacházíte v letovisku, můžete čelit monotónní realitě stravování se na jednom místě v hotelu. Velké hotely nemají pouze jednu jídelní restauraci, ale také parrillada (gril), zpravidla v okolí bazénu, a kavárnu na pobřeží.

Státní restaurace jsou dvojího typu. Ty pro turisty nabízejí jídlo, které je poměrně poživatelné, ale musíte zaplatit v dolarech. Ty pro Kubánce mají extrémně limitovaný jídelní lístek a obvykle jsou velmi nízké kvality, obsluha je pomalá, platby jsou v pesos. V některých městech (jako např. Bayamo) je možné najíst se v tomto druhu restaurací velmi levně, jakmile se spokojíte s tím, že na lístku je pouze jedna položka a že ostatní Kubánci se na vás budou dívat, jako by říkali: „Jak ty ses sem dostal?“

Soukromé restaruce

Třetím typem restaurací jsou paladar, soukromě vedené restaurace v soukromých domech. Tyto slouží výhradně turistům, kteří platí v dolarech. Po krátkou dobu existovaly tajně mimo zákon, ale v roce 1995 je vláda zlegalizovala. Maximum míst k sezení je 12. Jídlo je mnohem lepší než v restauracích vlastněných státem, porce jsou větší a ceny obvykle více odpovídající.

Často vám bude nabídnuto tříchodové jídlo, někdy včetně piva nebo džusu v ceně. Paladares jsou jednoduché malé restaurace s menu podávaným na terase nebo v zadním pokoji v některém z domů. Pokud na chvíli zůstanete v casa particular, můžete ochutnat to nejlepší a nejčerstvější kreolské jídlo.

Rodinné stravování

V rodinách vám uvaří, cokoliv si budete přát, nebo vám dají na výběr z několika jednoduchých jídel. Většinou se ráno rozhodnete, co chcete jíst, a oni podle vašeho přání nakoupí a uvaří večeři. Pokud se ráno posilníte pořádnou snídaní z ovoce, vajíček, kávy, džusu a chleba a odpoledne si dáte malou svačinku, spolu s večeří vám to vystačí na celý den.

V hotelích v letoviscích a v Havaně nabízejí kavárny sendviče (téměř vždy se šunkou a sýrem), ale jinak je výběr malého občerstvení omezen na špatnou pizzu nebo obě dový balíček. Jídlo na piknik je snad ještě větším problémem, hotelové obchody prodávají sušenky a brambůrky a soukromí farmáři prodávají za peseta ovoce.

Co jíst

Ve velkých hotelech, zvláště v letoviscích, může být snídaně tím nejlepším jídlem dne, studený pult zahrnuje čerstvé ovoce, ovocné džusy, sýry, maso a palačinky. Často si můžete také objednat vajíčka. Ve skromnějších hotelech jsou hlavním jídlem sendviče a omelety. Hotelové bufety také nabízejí obědy a večeře a hostům s velkým apetitem se budou zdát velmi laciné. Jídlo je spíše „mezinárodní“ než typicky kubánské. Přemíra výběru (několik salátů, kopce banánů, pořádné kusy melounu, množství koláčů, výběr ryb, masa a těstovin) se nemusí všem turistům zamlouvat, uvědomíme-li si, s jakými dávkami musí vystačit Kubánci.

Pokrmy nabízené v restauracích

Většina restaurací nabízí kreolsko-kubánskou kuchyni. Její hlavní součástí je rýže a fazole; narazíte buď na černé (congrí) nebo na červené (s rýží se jim říká moros y christianos – maurové a křesťané) , červené se většinou podávají na východě Kuby. Servírují se většinou s kuřetem pollo asado (pečené kuře) nebo s vepřovým cerdo asado (pečené vepřové).