zájezdy Kuba
Gastronomie
Kuba - Úrodný ostrov s nedostatkem masa
Je smutným paradoxem, že v zemi, která je tak úrodná, mají takový problém s nedostatkem jídla pro obyvatele. Během takzvaného „zvláštního období“ na počátku 90. let minulého století se stal nedostatek potravin velmi vážným problémem. Dávky jsou stále nedostačující, kuřata, maso a mnoho dalších potravin se nedá jednoduše opatřit.
Rozdíl mezi domácími a turisty
Nicméně vrstva lidí oplývajících dolary (turisté a malá hrstka Kubánců) je proti tomuto strádání imunní a dostane většinu a také to nejlepší z toho mála, které je dostupné. Takže nepřijíždějte na Kubu s očekáváním nezapomenutelných gastronomických zážitků. Kuba kdysi mívala úctyhodnou criollo (kreolskou) kuchyni, spojení španělských a afrických kulinářských tradic.
Mnoho kubánců se nyní omezilo pouze na obědový balíček nebo sendvič a tradice sednout si k formálnímu jídlu, tak běžná v jiných španělsky mluvících zemích, jak se zdá, vymizela.
Restaurace na Kubě
Mnoho restaurací nemá jinou možnost než podávat standardní menu, připomínající menu z letadla – kuřecí nebo vepřová hlavní jídla spolu s rýží a fazolemi. Většina hotelů neriskuje a nabízí mezinárodní kuchyni. Jestliže se nacházíte v letovisku, můžete čelit monotónní realitě stravování se na jednom místě v hotelu. Velké hotely nemají pouze jednu jídelní restauraci, ale také parrillada (gril), zpravidla v okolí bazénu, a kavárnu na pobřeží.
Státní restaurace jsou dvojího typu. Ty pro turisty nabízejí jídlo, které je poměrně poživatelné, ale musíte zaplatit v dolarech. Ty pro Kubánce mají extrémně limitovaný jídelní lístek a obvykle jsou velmi nízké kvality, obsluha je pomalá, platby jsou v pesos. V některých městech (jako např. Bayamo) je možné najíst se v tomto druhu restaurací velmi levně, jakmile se spokojíte s tím, že na lístku je pouze jedna položka a že ostatní Kubánci se na vás budou dívat, jako by říkali: „Jak ty ses sem dostal?“
Soukromé restaruce
Třetím typem restaurací jsou paladar, soukromě vedené restaurace v soukromých domech. Tyto slouží výhradně turistům, kteří platí v dolarech. Po krátkou dobu existovaly tajně mimo zákon, ale v roce 1995 je vláda zlegalizovala. Maximum míst k sezení je 12. Jídlo je mnohem lepší než v restauracích vlastněných státem, porce jsou větší a ceny obvykle více odpovídající.
Často vám bude nabídnuto tříchodové jídlo, někdy včetně piva nebo džusu v ceně. Paladares jsou jednoduché malé restaurace s menu podávaným na terase nebo v zadním pokoji v některém z domů. Pokud na chvíli zůstanete v casa particular, můžete ochutnat to nejlepší a nejčerstvější kreolské jídlo.
Rodinné stravování
V rodinách vám uvaří, cokoliv si budete přát, nebo vám dají na výběr z několika jednoduchých jídel. Většinou se ráno rozhodnete, co chcete jíst, a oni podle vašeho přání nakoupí a uvaří večeři. Pokud se ráno posilníte pořádnou snídaní z ovoce, vajíček, kávy, džusu a chleba a odpoledne si dáte malou svačinku, spolu s večeří vám to vystačí na celý den.
V hotelích v letoviscích a v Havaně nabízejí kavárny sendviče (téměř vždy se šunkou a sýrem), ale jinak je výběr malého občerstvení omezen na špatnou pizzu nebo obě dový balíček. Jídlo na piknik je snad ještě větším problémem, hotelové obchody prodávají sušenky a brambůrky a soukromí farmáři prodávají za peseta ovoce.
Co jíst
Ve velkých hotelech, zvláště v letoviscích, může být snídaně tím nejlepším jídlem dne, studený pult zahrnuje čerstvé ovoce, ovocné džusy, sýry, maso a palačinky. Často si můžete také objednat vajíčka. Ve skromnějších hotelech jsou hlavním jídlem sendviče a omelety. Hotelové bufety také nabízejí obědy a večeře a hostům s velkým apetitem se budou zdát velmi laciné. Jídlo je spíše „mezinárodní“ než typicky kubánské. Přemíra výběru (několik salátů, kopce banánů, pořádné kusy melounu, množství koláčů, výběr ryb, masa a těstovin) se nemusí všem turistům zamlouvat, uvědomíme-li si, s jakými dávkami musí vystačit Kubánci.
Pokrmy nabízené v restauracích
Většina restaurací nabízí kreolsko-kubánskou kuchyni. Její hlavní součástí je rýže a fazole; narazíte buď na černé (congrí) nebo na červené (s rýží se jim říká moros y christianos – maurové a křesťané) , červené se většinou podávají na východě Kuby. Servírují se většinou s kuřetem pollo asado (pečené kuře) nebo s vepřovým cerdo asado (pečené vepřové).