Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Dovolená s Fidelem a Che Guevarou: Poznejte „revoluční“ Kubu, dokud to jde ESO Travel na Novinky.cz
Chcete strávit dovolenou na pláži, v horách, výlety po městech a přitom na vlastní kůži zažít, jak se žilo za socialismu?
Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat ESO Travel na Novinky.cz
Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí...
Kam na Kubu bez turistů? Zkuste východ, ráj s bílým pískem a dlouhými plážemi ESO Travel na Novinky.cz
Kuba byla a je karibskou legendou. I přes mnohá úskalí se tady žije naplno a každý den naplňují drobné radosti...

zájezdy Kuba

To nejlepší z Kuby To nejlepší z Kuby 12. 10. - 24. 10.
75 990,-
23. 04. - 02. 05.
28 650,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria
23. 04. - 02. 05.
29 975,- Hotel Sol Cayo Santa Maria ****, Cayo Santa Maria

Santiago de Cuba, to je historické jádro i černá Madonna

Přidáno: 24.04.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Santiago de Cuba, to je historické jádro i černá Madonna

Santiago de Cuba je druhým největším městem Kuby. Založeno bylo roku 1510 španělským conquistadorem Diego Velasquezem jako hlavní město ostrova. Postupem času ho ale o jeho prvenství „připravila“ kubánská Havana. Mnoho návštěvníků ostrova však dává přednost spíše Santiagu, než hlavnímu městu. Proč? Důvodů je hned několik.

V horském sevření

Santiago de Cuba leží v jihovýchodní části Kuby u karibského pobřeží. V současné době zde žije okolo 495 tisíc obyvatel. Město obklopují horské masívy Sierra del Cristal a Sierra del Maestra s nejvyšším kubánským vrcholem Pico Real del Turquino (1.974 m n.m.). Za zmínku stojí jistě také historické centrum města, které je od roku 1997 zařazeno na seznam Světového dědictví UNESCO.

Žlutá kasárna

Obyvatelé města jsou na svůj původ náležitě hrdí. Nedivte se proto, že z nich vyzařuje silná revoluční atmosféra a hrdost na svoji zemi. Pro Santiago je typická pestrobarevná architektura, v níž se mísí prvky karibské kultury s odkazem francouzských osadníků. Legendou mezi ostatními je žlutě zářící budova bývalých kasáren Moncada, ve které se dnes nachází muzeum zachycující události národního povstání.

Život na náměstí

Pokud chcete poznat druhé největší město Kuby opravdu zevrubně a tak, jak jej pánbůh (anebo conquistador Diego Velasquez) stvořil, vydejte se na rušné náměstí Parque de Cespédés s neustále hrající živou muzikou a spoustou kavárniček po celém obvodu. Náměstí dominuje atraktivní katedrála Nuestra Senora de la Asunción. Odkaz na zakladatele města najdete poblíž. Je jím nejstarší palác na Kubě Casa de Diego Velázquez z roku 1516.

Přečtěte si také: 5 míst, která na Kubě musíte navštívit 

Výlet k bazilice

Že jste prozkoumali historické jádro města i jeho nejbližší okolí? Pak se vydejte do 18 kilometrů vzdáleného poutního místa ukrytého v lesích. Jeho jméno je Basilika del Cobre. Basilika se stala domovem černé Madonny dobročinnosti – malé sošky, kterou místní rybáři vylovili z moře, a ona jim údajně pomohla dostat se zpátky na břeh. Každoročně se k sošce pořádají poutě z blízkého i vzdáleného okolí.

Komentáře